Haj skyllet op på land: - Det er virkelig sjældent

Man skal være heldig, hvis man oplever at se en opskyllet haj, lyder det fra biolog.

Der er ikke meget 'Dødens Gab' over en småplettet rødhaj. Foto: Odder Kommune

Claus Buur fra Odder fik sig søndag eftermiddag lidt af en overraskelse, da han sammen med sin kone gik en tur ved Rude Strand.

Overraskelsen var omkring en halv meter lang og fyldt med pletter. Mere præcist var det en småplettet rødhaj, der var skyllet op på land.

Det er ikke hverdagskost, at man kan støde ind i en opskyllet haj ved de danske kyster.

-  Det er virkelig sjældent. Det skal man være heldig, hvis man oplever. Det er ikke en haj, man ofte ser ved kysten. Det er mest ude i Nordsøen, man ser dem, siger havbiolog ved Odder Kommune Morten Rud til TV2 ØSTJYLLAND. 

Læs også Kæmpehaj løs i svømmehal: Se Dødens Gab fra bassinet

Fantastisk - men ærgerligt

Den småplettede rødhaj lever typisk på dybere vand væk fra kysten, hvor den jager fisk og blæksprutter.

- Men de søger hen, hvor maden er. Man kan finde dem i Kattegat, men koncentrationen er størst i Skagerrak, siger lystfisker og medlem af Odder Sportsfiskerforening Lars Aarø til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- Jeg synes, det er enestående fantastisk, at man ser sådan en på stranden, men jeg havde jo selvfølgelig helst set, at den blev ude i vandet. Nu er den jo desværre død.

Læs også Christian fik benet flået op: Troede han blev spist af en haj

En fredelig fætter

Selvom der nu er fundet en haj ved Rude Strand, behøver vinterbaderne i Odder dog ikke frygte for deres liv.

- Jeg har været 5 år på Kattegatcenteret, og den her type haj er så fredeligt, at den er i rørebassinet, hvor børnene kan røre ved den. Du kan fodre den med hånden, siger havbiolog Morten Rud til TV2 ØSTJYLLAND. 

For fiskerne er en småplettet rødhaj såkaldt bifangst, og havbiologen har et bud på, hvorfor hajen er skyllet op på stranden.  

- Når man finder døde hajer, er det er tit fordi, de har siddet fast i noget garn og er røget over bord. Der er store tromler i sådan nogle garn, og der kan de nemt lide skade, siger Morten Rud til TV2 ØSTJYLLAND. 

Læs også VIDEO: Her tager sandtigerhaj sin første svømmetur i sit nye hjem

Undersøg den

Han mener, at folk bør studere en haj, hvis de finder den skyllet op på land. 

- Når man finder sådan en, kan man mærke, at den er helt ru. Det er fordi, hajer har det, der hedder hudtænder. Fisk er som regel slimede, men en haj er meget speciel at røre ved, siger Morten Rud til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- Man kan også finde ud af, om der er unger inde i den. Hvis man finder et levende æg, kan man se ungen, hvis man bruger en lommelygte og lyser gennem ægget. 

Ifølge Morten Rud er der 15 forskellige haj-arter i Danmark. 

VIDEO: I Kattegatcentret har de også småplettede rødhajer.