Gylletank kollapset: 1300 kubikmeter gylle strømmede ud

1300 kubikmeter strømmede ud fra kollapset gylletank onsdag formiddag på en gård syd for Odder

Onsdag formiddag var der et større gylleudslip i Gyllingnæs syd for Odder. En gylletank på en gård i området kollapsede.

- Det var en almindelig gyllebeholder, der står på jorden, hvor der var nogle servicefolk, der skal skifte bånd på den. De skærer det første bånd, og så kollapserne den og lægger sig ned som et mikadospil, siger Kim Mildahl, indsatsleder Østjyllands Brandvæsen.

Den ene servicemedarbejder fik sit ben i klemme i kollapset, men blev hjulpet ud af sin kollega. Den uheldige servicemedarbejder slap tilsyneladende uden skader, men er kørt til et tjek på skadestuen.

 Alvorlig forurening

I alt 1300 kubikmeter gylle er sluppet ud.

- Det breder sig på jorden forholdsvis hurtigt på grund af frost. Det har spredt sig ud på et område på cirka 2000 kvadratmeter. Vores opgave har været koncentreret om at sikre, at det ikke løber i vandløb og åer, siger Kim Mildahl.

Brandvæsenet har fået lukket markdræn, der ligger tæt på EU-beskyttede vådområder i nærheden.

- Rent miljømæssig er det meget alvorlig. Hvis det kommer i vådområder eller åløb, så slår det alt ihjel. Det er meget vitalt at det ikke kommer i sådanne området., siger Kim Mildahl. 

Der har været slamsugere og gyllevogne tilkaldt for at suge gyllen op. Men eftersom der kun kan være omkring fem kubrikmeter gylle i tanken, så venter der stadig en del arbejde.

- De skal højest sandsynligt køre hele dagen i morgen, siger Kim Mildahl.

Han fortæller, at man nu har stoppet spredningen, og dermed er Østjyllands Brandvæsen færdige på området. Men der venter stadig en del oprydning på stedet.

I klippet over artiklen kan du se video fra oprydningen