Gratis iPad kostede kassen

Pas på, hvad børnene køber på deres skole-tablet

En mor til et skolebarn i Odder Kommune fik sig en grim overraskelse, da hun brugte sit kreditkort til at købe et program til 12 kroner til sin søns gratis iPad fra skolen. Hun endte med at få en regning fra Apple på 2.400 kroner.

- Jeg skulle bruge mit kreditkort for at betale de 12 kr. programmet kostede. Men jeg vidste ikke, at jeg efterlod en åben ladeport, hvor igennem min søn købt forskellige ting for de mange penge, siger hun til Horsens Folkeblad.

Kommunaldirektør Jesper Hjort siger til avisen, at han kender til flere lignende tilfælde og at kommunen har lagt en advarsel ud på sin iPad-hjemmeside.

- Men generelt må vi fra kommunens side sige, at det er forældrenes ansvar, hvad deres børn foretager på deres iPad i fritiden, siger Jesper Hjort til Horsens Folkeblad.

Mange af de såkaldte Apps - programmer til Apples iPhone og iPad er gratis eller billige i indkøb, men når man først har downloaded programmen er der mulighed for at bruge tusindvis af kroner på tilkøb til programmet, såkaldte "in App purchages", hvis man har registreret sit kreditkort hos Apple.

Det gælder for eksempel spil, hvor man skal samle på objekter som  "smølfebær" til en smølfelandsby. I gratisudgaven går det langsomt med at skaffe sig de eftertragtede bær, der bringer barnet videre i spillet. Men hvis man køber bærrene kommer de med det samme. I Danmark har der været et eksempel med en otteårig dreng, der på 26 minutter købte "smølfebær" for 10.500 kroner.

Apple har i flere tilfælde betalt beløbet tilbage, hvis forældrene klagede.

Dagbladet B.T. har tidligere leveret følgende opskrift på, hvordan man klager:

I iTunes, tryk på dit brugernavn i øverste højre hjørne og tryk på 'Purchase history'. Find nu det pågældende køb og tryk 'Report a problem'. Vælg derefter 'Account & Billing' og skriv på engelsk, hvad du uforvarende har købt, og at du vil have pengene tilbage. Du får svar inden for nogle dage.

iTunes skulle ifølge avisen generelt have imødekommet forældrene i den slags sager. Dog med advarslen om, at fælden klapper næste gang