Gammel borg graves frem

Metaldetektorer, droner og kort har givet pote

00:47

1 af 2

Hvad, der begyndte som en undren over et gammelt notat fra Nationalmuseet, har nu formentlig ført til interessante fund på en mark nær Odder.

Hele sommeren igennem har Moesgaard Museum og en række andre museer arbejdet på at finde frem til en forsvunden borg med navnet Fensten Hovgård.

Droneflyvning, geofysiske undersøgelser og søgen med metaldetektorer har nu alle peget i retningen af, at det gamle notat taler sandt.

Notatet indeholder blandt andet en række optegnelser over området samt en række beskrivelser fra en ældre mand, der stammer fra 1904:

- Han beskriver så, at han kan huske, der var en voldbanke, hvis areal omtrent svarer til en større gårdsplads, siger Lars Krantz, som er overinspektør ved Moesgaard Museum, til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Ifølge den ældre mands erindring blev borgen sløjfet i 1860'erne, og det er resterne derfra, at arkæologer nu har arbejdet på at grave frem.

Indtil videre viser de mange undersøgelser og udgravninger tegn på, at der engang har været en borg med en voldgrav. Undersøgelserne i sommer tyder på, at borgen har ligget der længe. Dengang stødte man på flere mønter og gryder fra Middelalderen:

- Med de fund, vi har indtil nu, tyder det på, at vi i 1300-tallet havde en banke med en voldgrav omkring, fordi man har forsøgt at befæste sig. Det er det, jeg kalder en borg, siger overinspektør Lars Krantz.

Arkæologer arbejder i dag og i morgen på at undersøge området. Du kan se, hvordan det ser ud i videoen øverst på siden.