Flere østjyske kommuner advarer om forhøjede smittetal

4 ud af 9 østjyske kommuner har nu et incidenstal over landsgennemsnittet. Derfor opfordrer de til test, afspritning og afstand.

Artiklen er opdateret med citater fra borgmesteren i Odder Kommune, Uffe Jensen (V). 

I mandags kom Aarhus Kommune med en opfordring om, at være ekstra opmærksom på at blive teste, spritte af og holde afstand efter kraftigt stigende smittetal. Og tirsdag kom kommunen med endnu en opfodring efter EM's storskærmsarrangementer

Nu følger Odder Kommune trop.

Efter en måned med lav smitte i kommunen, er smitten nemlig nu også stigende her. Det skriver kommunen på deres Facebookside.

I løbet af de seneste syv dage er der registret syv smittetilfælde, og det gør, at der nu er et incidenstal på 30,3.

- Det er derfor vigtigt at du er opmærksom. Så husk at holde afstand og følge reglerne for hygiejne og ikke mindst få en test, hvis du har mistanke om smitte, skriver Odder Kommune i opslaget. 

4 ud af 9 østjyske byer ligger over gennemsnittet

Ifølge tirsdagens tal fra Statens Serum Institut (SSI) er der konstateret 710 nye coronasmittede i Aarhus Kommune over de seneste syv dage. 

Dermed har Aarhus nu det tredjehøjeste incidenstal set over alle landets kommuner. Det ligger på 202,1.

Gennemsnittet for alle danske kommuner er på 59. 4 ud af 9 østjyske kommuner ligger dermed over gennemsnittet. 

Incidenstal i de østjyske kommuner

Aarhus kommune starter intiativer 

I Odder Kommune er fem af de nysmittede i aldersgruppen 30-39 år, og her er smitten fordelt over hele kommunen, oplyser kommunen. 

- Det er bekymrende, når vi pludselig får syv på en dag, når vi i lange perioder kun har haft et eller ingen tilfælde. Så der er grund til at tage det alvorligt og følge myndighedernes anbefalinger og få taget en vaccine, siger borgmester i Odder Kommune, Uffe Jensen (V), til TV2 ØSTJYLLAND.

I Aarhus Kommune er det især i midtbyen og blandt unge, der endnu ikke er vaccinerede, at smitten breder sig netop nu. 

For at komme smittetallene til livs vil man blandt andet lave en SoMe-kampgane til de unge i kommunen, som opfordrer til at lade sig teste og overholde de gode råd. På den måde håber de, at smitten kan holdes nede, fortalte kommunen mandag.

- Aarhus Kommune vurderer i tæt samarbejde med Styrelsen for Patientsikkerhed løbende på, om indsatsen, anbefalingerne og restriktionerne, der orkestreres fra de statslige myndigheder, skal understøttes lokalt, skrev økonomidirektør Peter Pedersen til TV2 ØSTJYLLAND i en mail.

Ingen mønster i Odder Kommune

I Odder Kommune fortæller borgmesteren, at der ikke er noget mønster i, hvem der er smittede. Aktuelt er otte smittede, men de bor hverken på samme vej eller har været til samme arrangementer. Og derfor mener han også, at det lige nu er svært at gøre mere, end de gør lige nu.

- Vi følger situationen tæt, men der er ikke rigtig et mønster i de smittede. Vi har for eksempel ingen smittede i 20'erne, som mange måske har fordomme om. Vi har en smittet i gruppen 1-9 år, og resten er plus 30 år, siger Uffe Jensen. 

Uffe Jensen (V), borgmester, Odder Kommune.
Uffe Jensen (V), borgmester, Odder Kommune. Foto: Odder Kommune

Han tror, at årsagen til den stigende smitte kan tilskrives manglende vaccinationstilslutning.

- De nysmittede er højst i 50'erne, og de fleste er i 30'erne, så måske det er et udtryk for, at det er dem, der mangler at blive vaccineret, siger han og fortsætter:

- Min opfordring er derfor, at dem, der har fået tilbudt en vaccine, får den taget så hurtigt som muligt, så vi kan få brugt med smitten. 

- Vi har slækket på restriktionerne

Jørgen Eskild Petersen, der er adjungeret professor i infektionssygdom ved Klinisk Institut på Aarhus Universitet, mener, at der er flere grunde til, at man ser en stigning netop nu. 

- Den første er, at vi har slækket på restriktionerne i forbindelse med genåbningen, og så er deltavarianten 50 procent mere smitsom end den engelske og fylder nu 55 procent af de smittede. Den vil overtage hele billedet i løbet af de næste uger, ligesom vi så den britiske gøre det i januar og februar, siger han til TV2 ØSTJYLLAND. 

Indtil videre kan en del af stigningen tilskrives EM-storskærmarrangementerne, mener professoren, men ikke hvis tallene bliver ved med at stige. 

- Når vi har store forsamlinger, der har været forsamlet til store arrangementer som EM-storskærmsarrangementer, så kan der godt sprede sig smitte. Men hvis smitten forsætter med at stige, kan vi ikke længere skyde skylden på det, påpeger han. 

Vaccinerne skal redde os 

Tirsdag var 1,26 procent af de 83.701 PCR-test, der var kommet svar på det seneste døgn, positive. Det er ikke set højere siden 15. januar, og det skal man tage alvorligt, mener Jørgen Eskild Petersen. 

- Vi har ikke den samme bekymrende situation som i starten af året, hvor det var ældre, der blev indlagt, og der var belastning på sygehusvæsenet. Men vi skal have fokus på langtidsfølgerne, der rammer folk, for det er ikke uskyldigt, siger han. 

Derfor er det ifølge Jørgen Eskild Petersen også utroligt vigtigt, at folk får booket en tid til vaccination. 

- Vaccinerne betyder utroligt meget, fordi det er det værktøj, vi ikke havde i starten af året. Det er det, der er løsningen på stigningen lige nu. Det er vaccinerne, der skal redde os, så jeg kan kun opfordre folk til at booke tid, siger han. 

Hvis en kommune opfylder disse kriterier, bliver den automatisk lukket ned: