Flere får angst og ADHD: Ekspert glæder sig på et område

Antallet af børn og unge, der er i kontakt med psykiatrien, er steget med 50 procent på ti år. Marie Louise Kalmeyer er en de unge, der har en psykisk diagnose og kæmper for en almindelig hverdag.

Man kan ikke umiddelbart se det på hende.

Men Marie Louise Kalmeyer fra Odder er ikke som de fleste andre 17-årige.

Allerede som 10-årig blev hun for første gang henvist til psykiatrien.

- Dengang havde jeg adfærdsproblemer, var selvmordstruet og led af selvskade og søvnproblemer, siger Marie Louise Kalmeyer til TV2 ØSTJYLLAND.

Dermed er hun en af de stadigt flere danskere, der allerede i en ung alder har brug for det psykiatriske system.

quote Jeg har ikke tænkt mig, at mit liv skal handle om, at jeg skal rende rundt på jobcentre og søge førtidspension.

Marie Louise Kalmeyer, Odder

Antallet af børn og unge, der har deres første kontakt med psykiatrien, er nemlig steget med knap 50 procent fra 2009 til 2018.

Mange som Marie Louise

Efter mange år med kontakt til det psykiatriske system, fik Marie Louise Kalmeyer i marts i år konstateret bipolar sindslidelse efter et selvmordsforsøg.

Hvad er bipolar sindslidelse?

Der er mange unge mennesker, der som Marie Louise Kalmeyer, får konstateret en psykisk lidelse.

Et studie viser, at 15 procent af danskerne får stillet en psykisk diagnose, inden de fylder 18 år. Blandt pigerne er angst den hyppigste lidelse, mens det for drengene gælder ADHD.

Ifølge Vidensråd for Forebyggelse er der tale om en stigning i diagnoser blandt unge i forhold til for 20-30 år siden.

Går du med svære tanker?

To sider af mønten

Det er en udvikling, der er svær at komme med en entydig forklaring på, lyder det fra Per Hove Thomsen, der er klinisk professor på Aarhus Universitet og overlæge på børne- og ungdomspsykiatrisk afdeling på Aarhus Universitetshospital.

Der er så at sige to sider af mønten.

- Det er i sig selv trist. Men vi har også haft en formodning om, at vi slet ikke har set alle, der har haft et behov. Derfor er det positivt, at vi ser langt flere i dag, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Han forklarer, at det er samme tendens, man ser, når man kigger mod USA og andre vestlige lande, vi normalvis sammenligner os med i Danmark.

Hvad er de typiske psykiske diagnoser?

Ifølge Per Hove Thomsen kan stigningen til dels forklares ved, at børne- og ungdomspsykiatrien har fået større kapacitet og er blevet mere effektiv, og derfor kan flere børn og unge komme gennem systemet.

Præstationskultur og flere krav

Desuden peger han på, at området i de seneste år har oplevet en aftabuisering.

- Der er kommet mere opmærksomhed på børns mistrivsel, og det er mindre tabubelagt at have psykiske lidelser. Så ønsket om at få psykiatrisk hjælp er steget, siger Per Hove Thomsen.

Men det er ikke nødvendigvis hele forklaringen.

quote Der er brug for, at man tilgodeser gruppen af psykisk sårbare. Man skal ikke kun tænke i kasser, men forsøge at sammenstrikke nogle uddannelses- og arbejdsforløb, de kan honorere.

Per Hove Thomsen, klinisk professor på Aarhus Universitet

En del af stigningen kan ifølge Per Hove Thomsen også skyldes, at der i dag stilles flere krav til børn og unge.

- Man kan gisne om, at en stigende præstationskultur og vanskelighed ved at finde egen identitet presser de unge. Man er mere eksponeret i det sociale liv via sociale medier, og det kan være stressende, siger han.

Kassetænkning

For Marie Louise Kalmeyer betyder hendes bipolare lidelse, at hun har valgt at droppe ud af HTX.

Sygdommen betyder nemlig, at hun i perioder er ekstremt aktiv, urolig, opstemt og oplever tankeflugt. Helt anderledes har hun det i hendes depressive perioder, hvor hun er meget træt og føler, at alt er ligegyldigt og håbløst.

Men det er vigtigt for Marie Louise Kalmeyer at finde en uddannelse, der kan fastholde hendes motivation – også i de sværere perioder.

- Jeg har ikke tænkt mig, at mit liv skal handle om, at jeg skal rende rundt på jobcentre og søge førtidspension og rende rundt ude på psyk (psykiatrisk afdeling, red.). Jeg tror, man har brug for, at alt er, som det plejer, siger hun.

Det kan ifølge Per Hove Thomsen være en udfordring at finde en vej gennem uddannelsesjunglen, når man eksempelvis er bipolar. Derfor mener han også, at det skal være nemmere at få et individuelt tilrettelagt forløb.

- Der er brug for, at man tilgodeser gruppen af psykisk sårbare. Man skal ikke kun tænke i kasser, men forsøge at sammenstrikke nogle uddannelses- og arbejdsforløb, de kan honorere, siger han.

Det er lige præcis, hvad Marie Louise Kalmeyer håber, at hun har fundet. Hun har nemlig besluttet at genoptage sine studier og starte på HF efter sommerferien. 

I dokumentaren "Marie Louise giver aldrig op", som du finder herunder, kan du følge Marie Louise Kalmeyers kamp for et normalt liv. 

3efa438d-ecd6-4e06-9370-231aedf766d9

Gode chancer for sol tirsdag

20210802-141750-7-1404x789we

Stor karriere slutter i OL-semifinale: Sara Slott færdig efter styrt

20210802-141713-L-1920x1079we

play Knust Sara Slott: Det var det værst tænkelige

20210730-061042-4-1920x1079we

Østjyske OL-sejlere må vente: Medaljesejladser udsat på grund af vejret

20210725-145759-L-1920x1079we

Randers FC møder Galatasaray eller skotter i EL-jagt

20161201-184147-3-1920x1079we

Kvinde truet med køkkenkniv på åben gade: Nu er 20-årig anholdt og sigtet

Dagens mest læste