Facebook censurerer efterskole

En efterskole lagde mandag en række billeder på Facebook for at udfordre det sociale medies bryst-censur. Nu er billederne pillet ned

Foto: Eriksminde Efterskole

Foto: Eriksminde Efterskole

Foto: Eriksminde Efterskole

1 af 3

Eriksminde Efterskole ved Odder lagde mandag aften en række billeder på Facebook for at skabe et anderledes kunstnerisk afsæt i ligestillingsdebatten og dermed sætte spørgsmålstegn ved Facebooks censur-politik.

Men tirsdag er billederne fjernet.

Efterskolen så sig nødsaget til at pille dem af deres side, da Facebook truede med at lukke den, hvis ikke de censurerede billederne. Det fortæller skolens forstander, Søren Kristensen, til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Dermed kan de unges projekt i den grad siges at have opnået målet om at udfordre Facebooks bryst-politik. Og det til trods for, at det aldrig var meningen, at billederne skulle pilles ned.

Bryster til debat

Billederne opstod som et udgangspunkt til at skabe en diskussion på baggrund af 100-året for Grundloven og kvinders stemmeret.

- Det er lykkedes at starte en debat, og det har overrumplet alle. Eleverne synes, det har været enormt spændende at være med til, siger Søren Kristensen

Eleverne har forsøgt at tage afsæt i det historiske, kunstneriske og filosofiske ved at binde det op på nutidens ligestillingsdebat i et tværfagligt forløb, der altså mundede ud i ti billeder.

Efterskolen har blandt andet kigget på, hvordan vi bliver udfordret fra amerikanske normer og medier, og hvordan Facebook vil bestemme hvem af os, der må vise os nøgne.

Også herhjemme har der været stor debat om kvinders ret til at brystføde deres børn i det offentlige rum, og det er nogle af disse problemstillinger, som eleverne har taget afsæt i.

Forskel på kvinder og mænd

Det var eleverne selv, der fik ideen til det visuelle projekt, som de også lægger kroppe til, ligesom de selv har redigeret billederne efterfølgende. Det er dog ikke pigernes egne bryster på billederne.

På billederne har de modige elever byttet torso for at anonymisere kroppen og bytte rundt på kønnene. Netop for at udfordre Facebooks brystpolitik, hvor mænd må vise brystvorter, mens kvinder ikke må.

- Det er jeg meget stolt over på alle planer. De (eleverne red.) viser både noget kunstnerisk og holdningsmæssigt. At de har mod til at gå ind i det er beundringsværdigt, siger Søren Kristensen og fortsætter:

- Det har været et fantastisk debatforum. Jeg synes, det er en sejr for ungdommen og kunsten.

TV 2 | ØSTJYLLAND har fået lov at vise nogen af efterskolens billeder. Du kan se et par af dem i billedgalleriet øverst på siden.