Ditte er ked af sin datters børnehaveliv: - Det er ren sparekniv

Der er ikke hænder nok, og børnene er meget overladt til sig, mener mor til børnehavebarn. Vi har haft røde tal på bundlinjen, lyder det fra kommunen.

Ditte Marie Frost (tv.) har boet i Odder i et år. Hun mener, at børnene i hendes datters institution har brug for mere omsorg. Foto: Privat / Kim Haugaard - Scanpix

- Hvis jeg havde vidst, at det var sådan her, så var jeg blevet hjemmegående. Så havde jeg ikke ladet hende starte i børnehave.

Ditte Marie Frost er stærkt frustreret over den hverdag, der møder hende og i særdeleshed hendes fireårige datter, Iben, når de træder ind ad døren i datterens børnehave i Odder. 

Ditte og familien flyttede til Odder for et år siden - ikke mindst fordi byen og kommunen virkede som et børnevenligt sted, hvor Iben kunne få en tryg og glad barndom.

Der skal atter 'hverdagseffektiviseres' i Ibens børnehave. Det betyder blandt andet, at det er slut med at tilbyde morgenmad. Her Ditte og Iben i et fredfyldt øjeblik.

Det er det også, synes Ditte - bare ikke når hendes datter er i børnehave.

Man ser jo hver gang, man kommer derned, at der ikke er hænder nok. Ofte er der ikke nogen, der siger 'hej'.

Ditte Marie Frost

- Personalet aner ikke, hvad der foregået i løbet af dagen. Børnene er meget overladt til sig selv. Pædagogerne orker ikke mere. De er lige så frustrerede, som vi er, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Det er vigtigt for Ditte at understrege, at personalet i hendes datters børnehave er søde og gode ved børnene.

- Men der er stor udskiftning, så man ved ikke altid, hvad de voksne hedder. Pædagogerne er stressede, og når jeg spørger ind til de her ting, så kan man se, at de heller ikke aner, hvad de skal gøre, siger Ditte til TV2 ØSTJYLLAND.

Sparekniven skærer dybt

Forældrene i den børnehave, hvor Iben går, har netop modtaget en skrivelse om, at der - igen - i år skal spares, eller hverdagseffektiviseres, som det hedder sig.

'Det er ikke nogen let opgave, og en opgave vi er rigtig kede af', står der i skrivelsen, hvoraf det blandt andet fremgår, at børnehaven ikke længere vil servere morgenmad for børnene.

Her kan du læse det brev, forældrene i Ibens børnehave har modtaget - institutionens navn er redigeret væk.

Det er ingen hemmelighed, at der bliver sparet på børneområdet i Odder Kommune.

Du får mig aldrig til at sige, at vi har en rigelig god normering, men vi ligger ikke som bundskraber.

Lone Jakobi Sørensen (S)

- Vi vedtog et besparelsesbudget, hvor vi skulle effektivisere én procent om året i 2017, 2018, 2019 og 2020. Vi bruger dog flere penge per barn end landsgennemsnittet, og fordelingen mellem faguddannet personale og ikke-faguddannet personale er 75/25. Vi burde kunne være os selv bekendt, siger Lone Jakobi Sørensen (S), der er formand for Børne-, Uddannelses- og Kulturudvalget i Odder Kommune.

Forskellige opfattelser af virkeligheden

Ditte Marie Frost har ytret sin utilfredshed i facebookgruppen Odder Politik, hvor flere forældre, der har børn i andre institutioner, også giver udtryk for, at de frustrerede over situationen.

Morten Raahede skriver eksempelvis: 'Der mangler sammenhæng imellem den politik, man siger man vil føre, og den virkelighed, vores børn møder'. 

 

Det mener Lone Jakobi Sørensen dog ikke er tilfældet.

- Jeg synes ikke, vi render rundt og siger en ting og gør noget andet. Du får mig aldrig til at sige, at vi har en rigelig god normering, men vi ligger ikke som bundskraber. Der er mange forældre, der er glade for vores tilbud, siger Lone Jakobi Sørensen til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

De unger skal have noget mere omsorg, så de har en tryg og rar barndom. Det er i de unge år, hvor de skal opbygge deres tro sig selv og omverdenen.

Ditte Marie Frost

- Men der er mange områder, hvor vi er nødt til at tænke over økonomien. Vi har ikke uanede midler, og jeg ser ikke nogen Christiansborg-politikere, der lover os flere penge.

Hun er dog enig i, at det er ærgerligt, at det slut med morgenmaden i fireårige Ibens børnehave.

- Jeg vil gerne have, at vi kunne servere morgenmad til vores børn. Man kan diskutere, om det er en serviceforringelse, men vi har haft røde tal på bundlinjen, siger Lone Jakobi Sørensen til TV2 ØSTJYLLAND.

02:53

Familieterapeut og forfatter Jesper Juul Problemet skammer sig danske daginstitutione. Der er for få voksne og alt for mange børn, mener han (indslag fra juni 2017). 

Luk video

De små skal have mere omsorg

Den barberede økonomi betyder i praksis, at der er mindre tid og mindre omsorg til de små børn i Odder. Det mener i hvert fald Ditte Marie Frost, der ikke ser situationen i datterens institution som et enkeltstående tilfælde.

- Det er et generelt problem. De skal spare hvert år frem til 2020, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- Jeg oplever situationen som presset. Man ser jo hver gang, man kommer derned, at der ikke er hænder nok. Ofte er der ikke nogen, der siger 'hej'. Al faglig udvikling er blevet sparet væk, og det er blevet varslet, at til næste år vil der blive skåret en pædagog.

Lone Jakobi Sørensen har ikke lyst til at udtale sig om en specifik børnehave i kommunen, men siger dog:

- Det er hendes oplevelse. Det kan jeg ikke lave om på. Jeg er fuldstændig enig med hende i, at man skal investere i den tidlige barndom. Det tror jeg også, at der er et helt byråd, der synes.

Indtil videre fortsætter fireårige Iben i sin børnehave. Men Ditte Marie Frost er ked af den hverdag, hendes datter møder i børnehaven.

- De unger skal have noget mere omsorg, så de har en tryg og rar barndom. Det er i de unge år, hvor de skal opbygge deres tro sig selv og omverdenen, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND. 

 

Ditte Marie Frost er som nævnt ikke den eneste, der mener, at der mangler varme hænder i vuggestuerne og børnehaverne. Den 8. marts har Familiepolitisk Netværk således arrangeret en landsdækkende forældrestrejke mod normeringerne i de danske daginstitutioner. 

Netværket opfordrer til, at man holder sit barn hjemme d. 8 marts for at gøre opmærksom på 'de ringe normeringer og for store børnegrupper.' Det sker under hashtagget #TagBørneneHjem.