Borgere protesterede mod højhus – nu kan et endnu højere være på vej

En række borgere i Hou har tidligere vundet kampen mod bebyggelse af et højhus, men nu har bygherrerne ansøgt om at lave et nyt projekt, som er endnu højere.

En række borgere i havnebyen Hou føler sig snydt.

For halvandet år siden kæmpede de imod, at to tomme huse på Søndergade 2 og 4 skulle rives ned og erstattes af et byggeprojekt på fire etager.

- Mit største anke var højden, og så passede det ikke ind i det miljø, vi har ved havnen, siger Ole Sørensen, der bor i byen, til TV2 ØSTJYLLAND.

Ole Sørensen (tv.) og Henrik Marker (th.) har tidligere kæmpet imod et byggeprojekt i Odder. Nu har de taget kampen op igen.
Ole Sørensen (tv.) og Henrik Marker (th.) har tidligere kæmpet imod et byggeprojekt i Odder. Nu har de taget kampen op igen.

I første omgang var et flertal af politikerne i Miljø, - Teknik- og Klimaudvalget i Odder Kommune positive over for byggeprojektet, men efter flere end 100 borgere havde sat deres underskrift på en protest mod planerne, valgte politikerne at stemme projektet ned.

- Det var med armene over hovedet, at det lykkedes at overbevise politikerne, for det var en kamp, siger Ole Sørensen.

Men kampen er ikke slut. Faktisk er den lige begyndt igen for de borgere i byen, som ikke ønsker et højhus.

Vil bygge et endnu højere lejlighedskompleks

HFE Byg og Ejendomme, som ejer de to huse på Søndergade 2 og 4, er nemlig kommet med et nyt forslag til et byggeprojekt. Ifølge lokalplanen må man ikke bygge højere end 10,5 meter. Derfor har de anmodet kommunen om at ændre i lokalplanen.

Det forrige projekt var 14 meter højt og bestod af 28 lejligheder. Det nye forslag er med 18 lejligheder væsentlig mindre, men for at imødekomme borgernes ønske om sadeltag fremfor fladt tag er det nu 15,1 meter højt. 

Og det er det, en rækker borgere mener, er et problem.

Det er denne skitsetegning, som startede debatten i begyndelsen af 2020. Projektet blev senere stemt ned.
Det er denne skitsetegning, som startede debatten i begyndelsen af 2020. Projektet blev senere stemt ned. Foto: Gandrup Krabbe Vang Arkitekter

- Vi havde set det komme, at de ville komme med et nyt forslag, men det undrer os, at det nu er højere end sidst, når det er højden, vi er allermest imod, siger Henrik Marker, som bor overfor de to huse.

TV2 ØSTJYLLAND ville gerne have spurgt HFE Byg og Ejendomme om, hvorfor de endnu engang har ansøgt om at bygge lejligheder på fire etager, men de ønsker ikke at stille op til interview.

De fortæller, at det er almindelig procedure at komme med et nyt forslag til et byggeri efter et afslag. 

De fortæller også, at de har forsøgt at imødekomme borgerne og politikernes kritikpunkter, og at det ikke vil være rentabelt for dem at bygge mindre end fire etager.

Politikerne har ændret mening

Den største overraskelse for de borgere, som protesterer mod et byggeri, som er højere, end hvad den nuværende lokalplan tillader, er dog, at et flertal af politikerne i Miljø, - Teknik – og klimaudvalget har skiftet mening.

- Det undrer os. Man kan få den tanke, at politikerne tænker, at de to forladte huse ikke ser ret pæne ud, og at de nu gerne vil have noget til at ske, siger Ole Sørensen..

HFE Byg og Ejendomme købte disse to huse for 15 år siden, og nu vil de gerne rive dem ned og bygge et etagebyggeri på 15,1 meter.
HFE Byg og Ejendomme købte disse to huse for 15 år siden, og nu vil de gerne rive dem ned og bygge et etagebyggeri på 15,1 meter.

Det afviser Elvin J. Hansen (S) dog, som er næstformand i udvalget.

- Det er ikke, fordi vi bare vil af med de to huse. Det er fordi, det er et nyt projekt, som passer meget bedre til området, og det er derfor vi som udgangspunkt siger ja, siger Elvin J. Hansen.

Han var ellers blandt de politikere i udvalget, som for halvandet år siden var allermest imod projektet. Men nu har han altså ændret holdning. 

Også selvom det nye forslag er højere end det forrige.

- Jeg har ændret holdning, fordi jeg synes, det er et bedre projekt. Det projekt, de havde sidste gang, fyldte rigtig meget på grunden, og det virkede som om, man gik igennem en labyrint. Det nye er med sadeltag og det ligner til forveksling den købmandsgård, som lå der for mange år siden, siger Elvin J. Hansen.

Betyder det, at hvis man spørger om lov nok gange, så kan man til sidst få lov?

- Nej, det gør det ikke. Det er fordi, det nye forslag er bedre, siger han.

På nuværende tidspunkt er det kun John Rosenhøj, der er løsgænger og medlem af Miljø,- Teknik- og Klimaudvalget, der stemmer imod det nye forslag.

Tager kampen op igen

Det er ikke kun politikerne, som er for etagebyggeriet. Byens borgere er nemlig splittet op i to lejre.

- Vi er mange, der synes, at det er positivt, at der sker noget udvikling fremfor afvikling, og vi ser ikke at højden er noget problem overhovedet, siger Lars Møller, der bor i Hou, til TV2 ØSTJYLLAND

Det afskrækker dog ikke de borgere, som ikke ønsker projektet. De er allerede godt i gang med at samle underskrifter ind igen.

- På nuværende tidspunkt har vi over 175 underskrifter, og forhåbentlig kan det gøre noget endnu engang, når politikerne skal til at tage stilling igen, siger Henrik Marker..

En gruppe borgere er lige nu ved at samle underskrifter ind fra de borgere, som er imod det nye projektforslag.
En gruppe borgere er lige nu ved at samle underskrifter ind fra de borgere, som er imod det nye projektforslag.

Forvaltningen er netop nu i gang med at udarbejde et lokalplanforslag, som vil gøre det muligt at bygge en ejendom på op til 16 meter på Søndergade 2 og 4.

Miljø, Teknik- og klimaudvalget skal efterfølgende tage stilling til, om de vil sende forslaget videre til byrådet. Herefter skal byrådet tage stilling til, om de vil sende forslaget videre til høring, hvor alle borgere har mulighed for at komme med indsigelser.

Kommunen forventer, at der i løbet af efteråret vil blive besluttet, om det 15,1 meter høje etagebyggeri bliver til virkelighed.