'Armeniens Moder' får sin egen mindesten

Karen Jeppe kæmpede for at redde armeniere fra folkedrab

Det er næppe mange nulevende danskere, der ved det. Men faktisk har den lille by Gylling ved Odder opfostret en vaskeægte verdenshelt, nemlig Karen Jeppe.

Karen Jeppe er også kendt som armeniernes moder. Under det armenske folkedrab fra 1915 til 1917 arbejdede hun som nødhjælpsarbejder og reddede mange armeniere fra dødsmarcher og henrettelser.

Efter at have været død i næsten 70 år hædres hun nu med en mindesten.

I morgen, lørdag, afholdes der i Gylling den årlige mindedag for det armenske folkedrab og for Karen Jeppe. I forbindelse med dette års mindedag skal der indvies en armensk korssten, en såkaldt Khachkar, der er skænket som gave til Danmark.

Læs også Heltinde hyldet

- Stenen ankommer til Gylling d. 25. marts, og vil blive rejst i nærmeste fremtid, så den er klar til indvielsen. Den dag vil den armenske ambassadør også være til stede, oplyser formanden for Lokalhistorisk Arkiv for Gylling og Omegn Mogens Højmark til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Til selve dagen for indvielsen om godt en måned - den 26. april - ventes der op mod 500 gæster, hovedsageligt armeniere, der er bosat i Danmark.

Karen Jeppe døde af malaria i Aleppo, Syrien i 1935, hvor hun også er begravet.

Se et tidligere tv-indslag om Karen Jeppe her