Anders vil have tilflyttere - men ikke i sit grønne åndehul

Ved Saksild Strand har et forslag om et bofællesskab fået borgerne op på mærkerne. De frygter, at området vil blive forandret fra natur til nybyggeri.

Ved Saksild Strand blomstrer bekymringen hos en gruppe borgere. 

De frygter, at byrådet i Odder Kommune vil ødelægge et grønt åndehul og i stedet give tilladelse til at forandre området til nybyggeri.

OPDATERET
Denne artikel er siden dens publicering blevet opdateret med svar fra en af de potentielle tilflyttere. Se nederst i artiklen.

En af dem er Anders Kristian Krogager Andersen, der er medlem af Saksild og Omegns Lokalråd. 

- Det vil gøre os voldsomt kede af det, i og med at adgangen til natur og grønne områder, er en værdi, vi sætter meget stor pris på, siger han til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter: 

- Jeg er bare bekymret for, om vi overhovedet bliver hørt og om vi får en reel indflydelse.

For at forhindre de mulige byggeplaner ved Saksild Strand, har en række borgere indsendt høringssvar med håbet om at få projektet stoppet.

Selvom der længe er blevet kæmpet for at få flere tilflyttere til Odder Kommune, er et bofællesskab til 15 aarhusianske familier nær Saksild Strand ikke løsningen, mener Anders Kristian Krogager Andersen.
Selvom der længe er blevet kæmpet for at få flere tilflyttere til Odder Kommune, er et bofællesskab til 15 aarhusianske familier nær Saksild Strand ikke løsningen, mener Anders Kristian Krogager Andersen.

Flere til- end fraflyttere

Det er 15 familier fra Aarhus, som ønsker et bofællesskab i det naturskønne område. Og de familier taler direkte ind i statistikken, som fortæller, at der for syvende år i træk er flere tilflyttere end fraflyttere i Odder Kommune. 

Noget, som Anders Kristian Krogager Andersen og flere andre lokale borgere ved Saksild Strand, har kæmpet meget for i flere år med rimelig succes.

Det er i dette område, der er planer om et nyt bofællesskab. Borgmester Uffe Jensen understreger, at der ikke vil blive fældet nogen træer i forbindelse med projektet.
Det er i dette område, der er planer om et nyt bofællesskab. Borgmester Uffe Jensen understreger, at der ikke vil blive fældet nogen træer i forbindelse med projektet.

Virker det så ikke lidt paradoksalt, at når de endelig gerne vil flytte hertil, så vil I ikke have det, fordi det lige præcis er i dette område?

- Nej, det er faktisk lige præcis pointen, at vi så gerne vil have nye tilflyttere herud - men det skal ikke være på bekostning af den værdi, de sandsynligvis selv søger, siger Anders Kristian Krogager Andersen. 

Emnet blev diskuteret indgående på et udvalgsmøde mandag aften, hvor et flertal bestående af Venstre og Socialdemokratiet indstiller til, at kommuneplanen ændres ved det kommende byrådsmøde på mandag. 

quote Det kan fint forenes med naturen, og adgangen til stranden vil stadig bestå for Saksilds borgere.

Uffe Jensen, udvalgsformand i Økonomi- og Erhvervsudvalget og borgmester, Odder Kommune

Og ifølge udvalgsformanden i Økonomi- og Erhvervsudvalget og nuværende borgmester, Uffe Jensen, vil adgangen til natur i forbindelse med bofællesskabet ikke blive et problem.

- Vi synes faktisk, at det vil tilføre området en værdi med et fællesskab. Det kan fint forenes med naturen, og adgangen til stranden vil stadig bestå for Saksilds borgere, siger han til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- Og der er ikke tale om, at der skal fældes skov, for at der kan komme et bofællesskab.

Udvalgsformand og borgmester Uffe Jensen mener, at et bofællesskab vil give et løft til området.
Udvalgsformand og borgmester Uffe Jensen mener, at et bofællesskab vil give et løft til området.

Men der ligger jo en bunke høringssvar fra dem, der allerede bor i området. Hvorfor vægter I kommende tilflyttere højere end de trofaste borgere, I allerede har?

- Vi lytter også til dem, der bor der, og vi har læst deres høringssvar. Vi har taget det meget alvorligt og det tog lang tid at behandle på vores udvalgsmøde i går, siger borgmesteren.

- Vi synes jo, at det er et løft af hele Saksild. Løft til skolen, til dagligvarebutikker og hele området, at vi kan få en ny vare på hylden - et bofællesskab - som Saksild ikke har i forvejen.

quote Som jeg sagde i mit gamle job som politimand, ved man ingenting, før det sidste ord er sagt.

Uffe Jensen, udvalgsformand i Økonomi- og Erhvervsudvalget og borgmester, Odder Kommune

Han afviser dog ikke, at holdningen til bofællesskabsprojektet stadig kan nå at ændres. 

- Som jeg sagde i mit gamle job som politimand, ved man ingenting, før det sidste ord er sagt. Det gælder selvfølgelig også i denne sag. 

Han henviser samtidig til, at Enhedslisten og Det Konservative Folkeparti afventede deres stillingtagen i forbindelse med kommuneplansforslaget, og at den endelige afgørelse derfor vil blive truffet på byrådsmødet i Odder på mandag.

TV2 ØSTJYLLAND har været i kontakt med en af de 15 aarhusianske familier, der har en købsoption på området. Herfra lyder det, at mange af bekymringerne ved Saksild Strand er ubegrundede.

- Vi ikke har nogen intentioner om at ødelægge naturen - eller ændre eller begrænse folks adgang til den. Vi vil tværtimod fjerne de skilte der står med privat område og give adgang.

- Men det er klart at det påvirker et område når 15 børnefamilier flytter ind, siger Kathrine Hjorth Roelsgaard til TV2 ØSTJYLLAND.

Hun tilføjer, at familierne ikke er interesserede i, at der skal køre en masse biler rundt i området, og at mange gerne vil kunne arbejde hjemmefra. Det skal blandt andet ske i en lade, der skal ombygges til et fælleskontor.

- Vi har absolut ikke nogen plan om at blive en satellit. Vi vil gerne fællesskab og også fællesskabet i Saksild - ellers havde vi ikke valgt at bosætte os sådan. Så kunne vi jo bare finde en mark med langt til alt, siger Kathrine Hjorth Roelsgaard.

- Vi er jo bare helt almindelige standard mennesker, der gerne vil have en hverdag med lav kompleksitet. Som vil knytte en masse gode mennesker til vores børn, kunne drikke to glas rødvin onsdag aften uden at behøve at skulle planlægge og pakke en bil med børn og grej.

- Jeg tror egentlig ikke, vi kan bidrage med alt muligt nyt til Saksild - for min opfattelse er, at der er en masse allerede. Men måske vi kan komme med lidt mere af alt det der allerede er, afslutter hun.