13-årige Mia finder ny bakterie: - Jeg håber, den kan gøre en forskel

25.000 skoleelever har jagtet nye bakterier i naturen. 13-årige Mia Fisker Rosenberg har fundet én bakterieart, der hidtil har været ukendt.

00:45

VIDEO: Hør, hvad Mia Fisker Rosenberg tænker om at have fundet en ny bakterie, og hvordan det har været at deltage i eksperimentet.

Selvom mandagens vejr har været en grå og kold fornøjelse, så har det bestemt ikke været en kedelig dag for 13-årige Mia Fisker Rosenberg.

Hun har startet sin uge ud med noget af en overraskelse, da hele hendes årgang på Rathlouskolen i Odder i morges var samlet.

- Min lærer Mikkel kommer ind og fortæller, at der er kommet svar fra 'Masseksperimentet 2018', og at der var én fra årgangen, der havde fundet en ny bakterie. Og det var så mig, siger Mia Fisker Rosenberg fra 7.c.

Jeg var meget overrasket. Jeg synes, det er fedt, at jeg har fundet en bakterie.

Mia Fisker Rosenberg, 7.c, Rathlouskolen, Odder

I september 2018 har hun sammen med sin klasse - og omkring 25.000 skoleelever i Danmark - nemlig indsamlet planteprøver i den danske natur for at lede efter bakterier, der lever på planter.

Læs også Kommune sprøjter søer til med bakterier: Godt for dyr og mennesker

Og resultatet er opsigtsvækkende. Eleverne har fundet i alt 10 hidtil ukendte bakteriearter - alle potentielt gavnlige mælkesyrebakterier. Og én af bakterierne er fundet af Mia Fisker Rosenberg.

- Jeg var meget overrasket. Jeg synes, det er fedt, at jeg har fundet en bakterie, siger hun.

- Da jeg stod op af sengen i morges, havde jeg ikke lige troet, at det her skulle ske.

01:03

VIDEO: Mia Fisker Rosenberg forklarer, hvordan de indsamlede prøverne.

Luk video

Bakterierne kan gøre en forskel

Til sammenligning bliver der i Danmark kun fundet én ny bakterieart om året. Og nu har eleverne altså fundet 10.

De nye fund åbner blandt andet muligheden for at udvikle helt nye, naturlige fødevarer og kosttilskud - men de har også stor betydning for den videre forskning.

- Det kan være, at den måske kan bruges til medicin eller noget andet, som kan gøre en forskel for nogle mennesker. Det, synes jeg, er fedt at tænke på, siger Mia Fisker Rosenberg, selvom hun dog indrømmer:

- Jeg syntes, det lød lidt kedeligt i starten, men da vi først var kommet i gang med eksperimentet var det meget sjovt, siger hun.

Her ses alle de prøver, som Mia Fisker Rosenberg og hendes klassekammerater indsamlede i september 2018. Foto: Mikkel Steen

Jagten på de gode bakterier

Masseeksperimentet 2018 er et grundforskningsprojekt om sunde bakterier.

Det er skabt i et samarbejde mellem Industriens Fond, Astra (Danmarks nationale naturfagscenter) og Novozymes for at sætte fokus på de naturvidenskabelige fag hos eleverne.

På Rathlouskolen i Odder var hele syvende og ottende årgang med i eksperimentet.

- Vi plejer at undervise i bakterier. Og så fik vi muligheden for at deltage i noget forskning, hvor der er fokus på de gode bakterier, siger Mikkel Steen, der er biologilærer på Rathlouskolen.

- Typisk ser vi bakterier som noget ondt og noget, som gør os syge. Men her kunne vi også have fokus på de gode bakterier, og hvordan vi for eksempel bruger dem i fødevareindustrien. Så det var spændende at være med til, siger han.

MASSEKSPERIMENT 2018

 • "Masseeksperiment 2018 - Jagten på de gode bakterier" er skabt i et samarbejde mellem Industriens Fond, Astra - Danmarks nationale naturfagscenter og Novozymes.
   
 • Formålet er at give eleverne en oplevelse med virkelig forskning, afprøve naturvidenskabelig arbejdsmetode og at give dem en viden om naturfaglige emner.
   
 • De 25.000 elever indsamlede knap 18.000 prøver i september 2018. Siden har over 70 laboranter og forskere på Novozymes analyseret prøverne.
   
 • Mælkesyrebakterier findes på overfladen af planter og er gavnlige og sunde for mennesker og dyr. Der findes omkring 22.000 beskrevne arter, der bl.a. kan bruges til sygdomsforebyggelse og bedre fødevarekvalitet.
   
 • Novozymes publicerer de nye bakteriefund videnskabeligt, og bakterierne vil blive stillet til rådighed i en slags bakteriebank, som forskere kan benytte sig af.

 

Kilde: Novozymes