101-årige Herdis kæmper for at bevare skovene: - Jeg hjælper, så længe jeg kan tygge smør

Herdis Nørgaard Sørensen fra Odder ønskede sig kun skovbeviser til sin 100-års fødselsdag. På den måde støtter hun nemlig frikøb af skove, så de kan overlades til naturen.

I medierne bliver den ældre generation ofte anklaget for ikke at tage klimakampen alvorlig, men sådan er det ikke med 101-årige Herdis Nørgaard Sørensen fra Odder. Tværtimod.

De sidste par år har hun ønsket sig skovbeviser, så hun på den måde støtter bevaringen af danske skove og regnskove rundt omkring i verden.

- Det er jo til gavn for mig, men også for alle de kommende slægter, og dem skal vi tænke på. Jeg skal da også være med til at passe på klimaet, så længe jeg kan tygge smør, siger Herdis Nørgaard Sørensen.

Hun mener, at det i den grad er på tide, at klimaet er kommet på dagsordenen i Danmark og resten af verden, og stod det til hende, skulle det være sket for mange år siden.

- Jeg synes faktisk, at mange af de ting, der bliver sat i værk, er lige sent nok. Det skulle have været gjort for 10-20 år siden, men det kan vi ikke leve på. Derfor må vi starte nu og sørge for det fremover, siger Herdis Nørgaard Sørensen.

VIDEO: Herdis Nørgaard Sørensen har altid gået op i at hjælpe andre, og nu mener hun, at naturen trænger til en kærlig hånd.

Særlig gave startede det

Herdis Nørgaard Sørensen har gået op i at passe på miljøet i en stor del af sit liv, men ønsket om at være med til at støtte bevaringen af skove opstod, da hun for to år siden fik et skovbevis af sit barnebarn.

- Jeg blev så bevæget, at jeg kun kunne give ham et knus. Tænk at sådan en ung mand havde fundet ud af, at det betyder meget, at vi passer på miljøet. Det betyder meget for mig, siger hun.

Julegaven satte nogle tanker i gang hos Herdis, og hun besluttede sig for, at hun udelukkende ville ønske sig donationer til et opkøb af en skov på Lolland, som Den danske Naturfond og interesseorganisationen Verdens Skove stod bag, til sin 100-års fødselsdag sidste år.

Derfor frabad hun sig gaver som blomster, chokolade og tegninger.

- Jeg har, hvad jeg skal bruge. Hvad skal jeg med nips og ekstra blomster? Der kan ikke være mere her omkring. Pludselig har man så meget, og porcelænet bliver bare gemt væk i skabet, og det skal jo ikke ende med at ligne et helt museum, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Herdis Nørgaard Sørensen fik massevis af skovbeviser på sin store dag, og hun har dermed doneret omkring 800 kvadratmeter af Frejlev Skov.

VIDEO: TV2 ØSTJYLLAND var med sidste år, da Herdis Nørgaard Sørensen fyldte 100 år.

Støtter én af landets vigtigste skove

Med de mange skovbeviser Herdis Nørgaard Sørensen fik på sin runde fødselsdag har hun sammen med omkring 6.000 andre danskere i alt doneret 2 millioner kroner til Den Danske Naturfond og Verdens Skoves indsamling.

Det betyder, at de nu har opkøbt 20 hektar af skoven på Lolland, som dermed har fået status som en skov, hvor træer, mos og dyreliv overlades til sig selv.

- Det bedste vi kan gøre, for naturen og for at stoppe tilbagegangen af arterne, er, at lade skovene gøre alt arbejdet. Det er storartet at se, at der er folkelig opbakning til at lade skovene være i fred og udvikle sig uden menneskers indblanding og give plads til biodiversiteten, siger Caspar Olausson, der er sekretariatschef hos organisationen Verdens Skove.

Forskere på Center for makroøkologi, evolution og klima på Københavns Universitet har udråbt Frejlev Skov som en af Danmarks vigtigste skove. Det skyldes en rig fremkomst af dyr, planter og svampe, og at der lever mange truede og sjældne arter i skoven.

Den Danske Naturfonds arbejde består i at købe, beskytte og genoprette naturen i Danmark, og opkøbet af arealet af Frejlev Skov er første gang, at danskerne i fællesskab betaler hele beløbet.

- At skabe en bevægelse, hvor vi alle sammen tager ansvar for den natur, der omgiver os, det synes jeg da, er fantastisk. Og når vi opkøber natur, så giver det mulighed for, at vi alle sammen kan få nogle gode naturoplevelser, siger Flemming Nielsen, der er direktør for Den Danske Naturfond, til TV2 ØSTJYLLAND.

VIDEO: Den Danske Naturfond har sendt en hilsen til Herdis Nørgaard Sørensen som tak for hendes donation. Video: Jesper Edvardsen.

Herdis har en opfordring til alle

Herdis Nørgaard Sørensen har doneret sine fødselsdagsgaver til opkøbet af en skov, som hun med stor sandsynlighed ikke får mulighed for at opleve i virkeligheden.

Skoven ligger nemlig 311 kilometer fra hendes bopæl.

- Det gør ikke noget. Havde jeg været rask og rørig, så havde jeg bedt min svigersøn om at køre mig dertil, men det er for langt at køre i dag, siger hun.

Hun har dog alligevel en opsang til alle dem, der benytter sig af skoven.

- At købe skovbeviser er ét af de ting, man gør for at hjælpe miljøet. Noget andet er, at man skal sortere affald, og man skal ikke gøre det ved at smide det ude i skoven. Det er der desværre alt for mange mennesker, der har gjort. Det er jeg forarget over, og det har jeg altid været. Hvis man kan have sin madkurv med ud i skoven, så kan man også have emballagen med hjem, siger hun.

På sin 100-års fødselsdag fik Herdis Nørgaard Sørensen sammenlagt næsten 800 kvadratmeter skov gennem skovbeviser til opkøb af Frejlev Skov på Lolland.
På sin 100-års fødselsdag fik Herdis Nørgaard Sørensen sammenlagt næsten 800 kvadratmeter skov gennem skovbeviser til opkøb af Frejlev Skov på Lolland.

Herdis Nørgaard Sørensen ved ikke, hvad tiden bringer, men én ting er sikkert. Hun vil blive med at ønske sig skovbeviser.

- Jeg er meget stolt af dem, jeg har, og jeg har plads til mange flere på mine vægge, siger hun.

Ifølge Den Danske Naturfond er der også mange flere naturområder på vej, hvor danskere kan hjælpe med at frikøbe skove og åbne områder for at overlade dem til naturen og de vilde dyr og planter.

Mest læste

Mere fra Odder

Hjemmeskole studerende

play De fleste studerende føler sig ensomme under nedlukning

Vaccine

liveblog COVID-19 LIVE: Nyt vaccinationssted i Østjylland

Vintergækker

play Første forårsuge giver comeback til kulde og mulige snebyger

hest2

play Naturpark beskyldt for misrøgt af heste: Afviser alle anklager

Martin Damgaard

play Naboer vil hive politikere ud i virkeligheden: De skal vide, hvad de stemmer om

IKEA

play Derfor åbner IKEA ikke i morgen