Intet tobakssalg på festivaler: De unge synes om idéen

Rådmand vil gøre det sværere for unge at få fat på cigaretter, når de er til festival

02:07

VIDEO: Hvad mener politikere og unge mennesker om forslaget? Det spurgte vi i dag flere aarhusianere om.

Fremover må der ikke blive solgt tobak til festivaler i Aarhus.

I hvert fald ikke hvis det står til Dansk Folkeparti.

Onsdag skal byrådet i Aarhus diskutere et forslag fra sundhedsrådmand Jette Skive (DF) om, at det skal være en fast del af alle de aftaler, som Aarhus Kommune indgår med arrangører af musik- og kulturfestivaler, at der ikke må sælges tobak til arrangementerne.

Jeg vil ikke have rygestop på festivaler. Det er utopi. Men vi kan gøre det sværere at få fat på cigaretter, så det kan være, at man ikke bliver fristet til at begynde.

Jette Skive (DF), rådmand for sundhed og omsorg, Aarhus Kommune

- På landsplan er der 40 unge mennesker, der begynder at ryge hver eneste dag. Det er 40 for mange, så jeg vil gerne sætte ind der, hvor vi ved, at de får deres debut. Det er blandt andet på festivaler. Det er også her, at dem, der er holdt op, risikerer at falde i, siger Jette Skive til TV2 ØSTJYLLAND.

00:16

VIDEO: Jette Skive (DF) er rådmand for sundhed og omsorg i Aarhus Kommune. Hør interviewet om forslaget, der bliver taget op i byrådet onsdag.

Luk video

Flere unge ryger

Baggrunden for forslaget er Den Danske Sundhedsprofil, som netop er kommet med tal for danskernes sundhed, der viser, at flere unge i aldersgruppen 16-24 år er begyndt at ryge.

Hensigten med forbuddet er at gøre det sværere at få fat på cigaretter.

Der er mange, som egentlig ikke ryger. Men når de så drikker, så ender de med at ryge mere, end de egentlig ville have gjort.

Katrine Torp Bie, studerende, Aarhus

- Jeg vil ikke have rygestop på festivaler. Det er utopi. Men vi kan gøre det sværere at få fat på cigaretter, så det kan være, at man ikke bliver fristet til at begynde, siger Jette Skive.

Unge: Et fint forslag

De fleste af de unge mennesker, som vi talte med i dag, tænker også, at forslaget er en god idé.

- Der er mange, som egentlig ikke ryger. Men når de så drikker, så ender de med at ryge mere, end de egentlig ville have gjort, siger Katrine Torp Bie, der er studerende i Aarhus.

Hun synes, at det er okay at ryge på festivaler, men ved at begrænse salget mindsker man risikoen for at begynde med at ryge der.

Læs også Skoleleder om rygeforbud: Det er umuligt at håndhæve

Lukas Hammer, der også er studerende, er ikke helt enig. Han mener ikke, at man kan koble rygestart sammen med festivaler.

- Det ville være ærgerligt. Det starter allerede på efterskolerne, så det vil ikke give mening i mit hoved, at det var festivalernes skyld, siger Lukas Hammer til TV2 ØSTJYLLAND.

Han startede selv med at ryge på efterskolen. Hør mere til de unges meninger nedenfor.

02:11

VIDEO: Vi spurgte unge i Aarhus i dag, hvad de tænker om forslaget.

Luk video

Forventer sund fornuft

Jette Skive ved endnu ikke, hvordan forslaget om at stoppe salg af tobak til festivaler vil blive modtaget, når det kommer på som punkt 40 til byrådsmødet, der begynder onsdag klokken 16.00.

- Men jeg forventer, at man følger sund fornuft. Ellers havde jeg ikke stillet forslaget, siger Jette Skive.

Dorthe Hindø fra Socialdemokratiet, der er formand for Sundhed- og omsorgsudvalget i Aarhus Kommune, tænker godt om forslaget.

- Som udgangspunkt synes jeg det er et godt forslag. Det synes vi også i Socialdemokratiet, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Cigaretter på NorthSide i år

Et af de arrangementer, der ville blive ramt af et eventuelt forbud, er NorthSide, der begynder den 7. juni.

Men dem, der har købt billetter til årets festival, og som forventer at kunne købe cigaretter på festivalpladsen, kommer ifølge talsmanden på NorthSide ikke til at gå forgæves.

- Så længe, at det er lovligt, vil vi blive ved med at gøre det, siger John Fogde til TV2 ØSTJYLLAND.

Ifølge John Fogde er der en del af festivalgæsterne, der ryger og som ønsker at have adgang til cigaretter.

- Men hvis det bliver ulovligt, så retter vi os efter det, siger John Fogde.

Læs også Sådan vil Northside gøre årets festival bedre for gæsterne

Ikke kommet til folkesundhed endnu

NorthSide er bevidste om blandt andet økologi, bæredygtighed og miljø.

- Den almene folkesundhed er ikke noget, vi er kommet til endnu. Men det er da noget, vi har haft oppe at vende. Det ville ikke være første gang, at vi kræver lidt af vores gæster, men det er noget, vi skal diskutere igennem, siger John Fogde.

Han forventer en reaktion fra publikum, hvis det ender med, at festivalen må lukke ned for salg af cigaretter.

 - Det må vi tage til den tid. Vi tager et skridt ad gangen og ser, hvad kommunen siger. Så må vi forholde os til den melding, der kommer, siger John Fogde.

01:20

VIDEO: Hør interviewet med John Fogde, der er talsmand for NorthSide Festival. Her fortæller han om, hvordan de forholder til forslaget.

Luk video