Voldsom el-regning kan koste 179 år gammel kro livet

Hilding Hvid driver en af de ældste og mest kendte kroer på Djursland. Men energikrisen kan i værste fald koste Hotel Gjerrild Kro livet.

Hilding Hvid har haft travlt hele sommeren, rigtigt travlt. Kunderne er vendt tilbage efter den to år lange coronakrise, og den rutinerede kroejer har kogt, stegt og kørt service for sine gæster som aldrig før. 

- Vi har haft rigtig mange dejlige gæster hele sommeren, og har haft travlt med at servicere dem, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Men der er skår i glæden. Skår, der i værste fald kan koste Hotel Gjerrild Kro livet, efter 35 år i Hilding Hvids ejerskab. Kroens historie begynder i 1843, og det er dermed en af landets ældste af sin slags med sine 179 år.

Fokus andre steder

Corona er nemlig afløst af krig i Ukraine, og de tilhørende hastigt stigende energipriser. Blandt andet på el. 

I år har Hilding Hvid indtil videre brugt 170.000 kroner på strøm. Det er 115.000 kroner mere end samme tid sidste år, fortæller han til TV2 ØSTJYLLAND. 

quote Det er livsnødvendigt, at vi har varer på køl og frost.

Hilding Hvid

Han erkender, at han ikke har holdt nøje øje priserne på el. 

- Vores politikere har hele tiden sagt, at der går ikke lang tid, før vi har styr på Putin. Så strøm har jeg sgu ikke tænkt på, fokus har været et helt andet sted efter to år med coronalukninger, siger Hilding Hvid. 

Gjerrild Kros historie begynder i 1843, og det er dermed en af landets ældste af sin slags.
Gjerrild Kros historie begynder i 1843, og det er dermed en af landets ældste af sin slags.

Naiv 

Kroejeren siger selv, at han nok har været en smule naiv. Selvom han har fået øjnene op for, at der skal spares på strømmen, er der er ting, der ikke kan slukkes for og skrues ned for, når man driver hotel og restaurant. 

- Det er livsnødvendigt, at vi har varer på køl og frost, siger Hilding Hvid. 

Han frygter, at energikrisen kan koste kroen livet, hvis der ikke kommer en løsning på de kraftigt stigende energipriser. 

- Det kan jo blive, at vi er nødt til at lukke butikken, afskedige vores medarbejdere og lukke og slukke det hele, så der er ikke noget, der bruger strøm, siger kroejer Hilding Hvid.

Han har ejet kroen i 35 år. Kroen har eksisteret siden 1843, og har titel af kongelig privilegeret kro

Se hele indslaget fra Hotel Gjerrild Kro