Video: Succes med hajtræning

Kattegatcentret i Grenaa har succes med at træne hajer

Foto: Kattegatcentret

Kattegatcentret præsenterer i disse dage sine resultater med at træne hajer til verdens største trænings- og berigelseskonference - ABMA (Animal Behavior Management Alliance).

Siden 2011 har personalet trænet tre af hajerne, og det har ifølge Kattegatcentret været en stor succes.

- Vi har vundet meget anerkendelse og respekt fra kollegaer internationalt, siger Rune Kristiansen, der er kurator og marinbiolog i Kattegatcentret, til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Han understreger, at træningen af hajerne foregår frivilligt, og at de ikke hverken straffes eller tvinges til noget. Formålet med træningen er, at hajerne for eksempel trænes til at kunne blive flyttet og for eksempel tilses af en dyrlæge, hvis de er syge, uden at blive stresset.

Se: Hajerne hitter igen i Grenaa

- Vi gør det for dyrenes eget bedste, så vi kan hjælpe dem ved sygdom og lignende, og for at skabe en tættere kontakt og en tillid mellem hajerne og menneskerne, siger Rune Kristiansen.

Det er tre såkaldte bundlevende hajer - to store nursehajer og en zebrahaj - som personalet dagligt træner i 20 minutter, da de kan ligge stille i længere tid.

En del af træningen har for eksempel handlet om at kunne få hajerne til at vende sig i vandet, så undersiden kan undersøges.

- Hvis vi rører dem med foder på næsen, så vender de sig nu om, siger Rune Kristiansen.

Du kan se mere om Kattegatscentrets træning af hajerne i videoen herunder: