07:41

VIDEO: Mærk den helt specielle Anholt-ånd med hummer, fred og ro

Midtvejs mellem Danmark og Sverige i Kattegat ligger den lille ø Anholt, hvor både beboere og besøgende fortæller om en helt speciel Anholt-ånd.

Det lille isolerede øsamfund har mange besøgende hver sommer, selvom i år har været en særdeles blæsende én af slagsen.

Læs også Pårørende vil hellere dø end at bo på udskældt plejehjem

Heldigvis er sommeren ikke forbi endnu, og der er stadig anledning til at besøge både havnen og spise jomfruhummer, eller tage en tur på toppen af øen til en udendørs orgelkoncert.

- August måned er super dejlig på Anholt - der er en anden ro herovre på det tidspunkt, fortæller Havefoged på Anholt Havn, Klaus Jensen, til TV2 ØSTJYLLAND.

Folk respekterer hinanden på en anden måde end de gør i Aarhus eller de andre storbyer. 

Teis Simonsen, Aarhus

Også øens gæster fortæller om den helt særlige ånd, der er på Anholt.

- Folk respekterer hinanden på en anden måde end de gør i Aarhus eller de andre storbyer, der er en anden respekt for fiskerne og dem, der ejer kroerne, fortæller sommergæst Teis Simonsen til TV2 ØSTJYLLAND.

Kendt for jomfruhummer

Skal man en tur til Anholt, er man nødt til at smage på deres kendte jomfruhummer.

Jomfruhummeren er et særligt kendetegn for Anholt, fordi fiskerne har kort vej ud til dem, og hummeren kan fiskes året rundt.

Læs også Ældre-direktør forfærdet efter plejesvigt: Kan sammenlignes med coronakrisen

Ifølge fiskerne er stemningen på havnen også noget helt særligt – især når de kommer ind om morgenen og har fisket en masse hummer natten lang.

- Det er det eneste sted i Danmark, jeg kender til, hvor man kommer ind til havnen om morgenen og bliver tilbudt en øl og møder 10 mennesker, der vil snakke om fiskeriet. Alle er jo gamle fiskere heroppe, så alle kan relatere til det, fortæller hummerfisker Nick Stegemejer til TV2 ØSTJYLLAND.