Viceborgmester: En berigelse

Østeuropæere flytter i stigende grad på landet

00:56

Benny Hammer (K), viceborgmester i Norddjurs Kommune.

1 af 2

Mange kommuner har i dag dobbelt så mange østeuropæiske borgere som i 2008, og flyttebilerne fra Østeuropa har for alvor kurs mod landet.

Frederikshavn, Norddjurs, Vejen og Hjørring er nogle af de landkommuner, der fra 2008 til i dag har haft over en tredobling af østeuropæere, skriver Ugebrevet A4.

I Norddjurs Kommune bor der i dag 485 østeuropæere, og det er 389 flere end i 2008, hvor der var 96 i kommunen.

Den konservative 1. viceborgmester i Norddjurs, Benny Hammer, er glad for tendensen.

- Det er en berigelse for vores område. Vi har ellers været ramt af dalende indbyggertal, så det er en berigelse, at der kommer nogen og bor i de mindre lokalsamfund og er aktive medborgere, der integrerer sig i lokalsamfundene. Og det er det, jeg hører, er tilfældet, siger Benny Hammer til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Jan Petersen (S), borgmester i Norddjurs Kommune, ser gode perspektiver i udviklingen, som dog også stiller krav til politikerne.

- De udfylder nogle jobåbninger på for eksempel maskinfabrikker, ligesom de bor og handler lokalt, og dermed bliver de en del af lokalsamfundet, hvilket er godt, siger Jan Petersen.

Han fortsætter:

- På den anden side stiller det også krav til Kommunen, hvor vi skal gøre os umage med, at de unge og ledige i Kommunen kan komme i arbejde. Derudover er der potentiale for løndumping, hvilket ikke er godt, så det skal vi være opmærksomme på, siger Jan Petersen.

Se et interview med borgmester Jan Petersen i videoen øverst i artiklen, hvor han fortæller om fordele og ulemper ved østarbejdere.