Valgresultat: De nye kræfter mister mandater

Tirsdag aften er sagaen om menighedsrådsvalget i Grenaa Sogn afsluttet med en valgsejr til den nye liste et, der dog mister to mandater i forhold til valget i september.

Tirsdag aften har der været endnu et menighedsrådsvalg i Grenaa mellem de to fraktioner: Liste et og liste to.

Et valg, der endte med en sejr til den nye liste et, der fik 574 af stemmerne, mens liste to fik 386 stemmer.

Det betyder ligesom ved valget i september, at liste et overtager magten i menighedsrådet med et flertal på ni mandater mod liste tos seks mandater.

Det er dog et mindre flertal liste et opnår ved dette valg i forhold til det tidligere. Tilbage i september stod liste et nemlig til at få elleve mandater i menighedsrådet og liste to kun fire mandater.

Selvom det blev den nye liste, der fik flertallet i menighedsrådet, så var det de rutinerede kræfter, der trak flest stemmer.

Den siddende formand Birthe Jensen fra liste to fik flest med 111 personlige stemmer, mens Mette Kirk, der også er fra den gamle liste, fik næst flest med 109 stemmer.

Omvalget har også haft den sidevirkning, at der er slået rekord for valgdeltagelsen med hele 960 stemmer. Det svarer til en valgdeltagelse på omkring ti procent.

Åge Dragsted er en af de nye, der er valgt ind for den nye liste et ved menighedsrådsvalget i Grenaa.
Åge Dragsted er en af de nye, der er valgt ind for den nye liste et ved menighedsrådsvalget i Grenaa.

Omvalg skyldes valgkup i september

Menighedsrådsvalget i de danske kirkesogne foregik ellers i september måned, men i Grenaa er der nu omvalg, fordi liste to ved første valg følte sig kuppet af liste et.

- Vi var chokeret. Vi tabte både næse og mund. Det var ikke i orden, det der. Det synes vi bestemt ikke, sagde Helle Danvad Jensen fra liste to til TV2 Østjylland tidligere på måneden.

Til valget stillede liste et – den nye – op med en lang række nye kandidater til menighedsrådet. Kandidaterne mødte op til valget i september med venner og bekendte, der ville stemme på dem.

Med de mange vennestemmer løb den nye liste et med hele 11 ud af 15 pladser i menighedsrådet i Grenaa

Og selvom det er helt efter reglerne, da alle, der møder op til valget, har ret til at stemme, så følte den gamle liste sig så snigløbet af den nye, at de har krævet et nyt valg.

Et valg der i dag endte med endnu en valgsejr til liste et, der dog må afgive to af de pladser i menighedsrådet, som de stod til ved valget i september.

På trods af at have fået flest personlige stemmer må Birthe Jensen fra liste to se sig slået ved menighedsrådsvalget i Grenaa.
På trods af at have fået flest personlige stemmer må Birthe Jensen fra liste to se sig slået ved menighedsrådsvalget i Grenaa.

Vælgerne vil have forandring

Den nye liste et består i overvejende stor grad af medlemmer fra gospelkoret. De ønsker – ikke overraskende – mere musik i kirken, og har generelt slået sig op på, at de vil nytænke kirkegangen i Grenaa.

Og netop ideen om at nytænke kirken og skabe mere liv er noget, der fylder for vælgerne på valgstedet, hvor TV2 ØSTJYLLANDS udsendte reporter har snakket med flere af dem.

- Jeg stemmer for, at der skal ske noget mere i kirken. Vi har en del unge mennesker, der kommer her i forbindelse med kor, og vi vil gerne have en kirke med noget liv i, siger Lars Bangstrum til Grenaa.

- Jeg tænker, at det kan give noget nytænkning, at vi får et anderledes menighedsråd ind, siger Karin Andersen fra Grenaa 

Der er dog også vælgere, der blot har kastet sig ind i valgkampen, fordi den har udviklet sig til en regulær saga i lokalområdet.

- I år, hvor der var lidt mere gang i valgkampen, synes jeg, at det var spændende at deltage og sætte mig lidt ind i, hvad der foregik, siger Torben Bach Hansen fra Grenaa.

Listerne vil samarbejde trods valguenigheder

På trods af uenighederne omkring menighedsrådsvalget, hvor liste to følte, at liste et kuppede valget ved at opfordre venner til at møde op og stemme, så vil listerne samarbejde på bedste vis i fremtiden.

- Når vi kommer ind for at lægge en helt ny ledelsesstil, så er det for at skabe samarbejde, så alle i menighedsrådet kan føle sig hørt og være en del af beslutningerne, siger Åge Dragsted, der stiller op for liste et i Grenaa Sogn.

Men også liste to er villige til at begrave stridsøksen og indgå i et samarbejde med de nye folk i menighedsrådet.

- Det er ikke personerne indbyrdes, der har en konflikt. Jeg tror på, at vi vil det samme alle sammen. Vi vil gerne musik, liv vækst og at de unge kommer med i kirken, og det har vi arbejdet på i lang tid, så det er ikke noget nyt, siger Birthe Jensen, der stiller op for liste to i Grenaa Sogn.

Åge Dragsted og Birthe Jensen gav i TV2 ØSTJYLLANDS nyhedsudsendelse corona-håndslag på, at de skal have et godt samarbejde i menighedsrådet fremadrettet på trods af uenigheder om valget.
Åge Dragsted og Birthe Jensen gav i TV2 ØSTJYLLANDS nyhedsudsendelse corona-håndslag på, at de skal have et godt samarbejde i menighedsrådet fremadrettet på trods af uenigheder om valget.