Tre venner tog til EM uden billet og endte med deres livs oplevelse

Tre venner tog chancen og sejlede til fodboldkamp uden billet. Det er et øjeblik, de aldrig vil glemme.

Sommeren 92 står lysende klart for mange danskere. De husker præcist, hvor de befandt sig, da slutfløjtet lød og gjorde de rød-hvide til europamestre i fodbold.

Det gælder også for de tre venner Kim, Jørgen og Benny, der 24 timer før kampstart befandt sig på det lokale værtshus i Trustrup på Djursland – uden hverken plan eller billet.

quote De var jo kæphøje, indtil der blev scoret. Så var de lidt stille

Jørgen Hansen, fodboldentusiast

Men en spontan beslutning skulle vise sig at give dem deres livs oplevelse. Over en øl blev det besluttet at tage færgen til Gøteborg tidligt næste morgen og forsøge at finde tre billetter undervejs, fortæller Jørgen Hansen.

- Da de andre foreslog det, tænkte jeg: Har I spist søm? Men efter ti sekunder havde jeg besluttet mig, siger han.

Først var der dog flere forhindringer, der skulle nedlægges.

Mor fandt kontanterne frem

Grisene på Jørgen Hansens forældres gård skulle passes, men det løste han ved at møde midt om natten.

- Der klokken 3 om natten siger jeg til min mor, at hun godt kan finde pengene frem, for nu tager jeg tager til Sverige. Dengang havde man jo ikke dankort, men hun var så forudsigende, at hun altid havde mange kontanter til at ligge, siger Jørgen Hansen.

Klokken 5 kunne de unge mænd således sætte kursen mod Frederikshavn for at lægge til i den svenske havn ved middagstid. Her gik jagten på billetterne ind. 

Benny Vand, Kim Jensen og Jørgen Hansen var henholdsvis 36, 29 og 31 år, da de tog på en spontan fodboldtur til Gøteborg uden billet.
Benny Vand, Kim Jensen og Jørgen Hansen var henholdsvis 36, 29 og 31 år, da de tog på en spontan fodboldtur til Gøteborg uden billet.

Kim, Jørgen og Benny havde planlagt det, så de kunne nå hjem igen og se kampen i fjernsynet, hvis missionen om at opstøve billetter skulle fejle.

Men det blev til deres store begejstring ikke nødvendigt at iværksætte plan B.

- Vi gik rundt deroppe, og så kom der nogle unge fyre og ville sælge til billetter for 1.500 kroner, siger Benny Vand.

McDonald's og minigolf

Miraklernes tid var tydeligvis ikke forbi. Det var da også netop årsagen til, at de danske drenge skulle på banen i første omgang.

quote Min kone siger godt nok, jeg er ved at blive dement, men det her glemmer jeg aldrig.

Jørgen Hansen, fodboldentusiast

For efter først ikke at have kvalificeret sig til at spille med i EM det år, kom Danmark med på et afbud. Jugoslavien var blevet udelukket som følge af borgerkrigen på Balkan, og danskerne kom med i stedet.

- Spillerne var kaldt hjem fra sommerferie med McDonald's og minigolf, så vi turde jo heller ikke tro på det, siger Jørgen Hansen.

- Men vi kommer ind, sidder på fjerde række, midt for, solen i ryggen - det er så fedt. De tyskere, vi havde siddet og drukket med på færgen, de sad på tredje række. Og de var jo kæphøje, indtil der blev scoret. Så var de lidt stille.

Landsholdets Flemming Povlsen løfter pokalen efter sejren.
Landsholdets Flemming Povlsen løfter pokalen efter sejren. Foto: Palle Hedemann/NF/Ritzau Scanpix

Kuldegysninger og en hat med horn

Resten er som bekendt historie – og en meget velkendt en af slagsen for mange. Et mål blev til to, scoret af John "Faxe" Jensen og Kim Vilfort.

- Da de fløjtede af, var vi helt vilde, og spillerne løb rundt på banen. En af dem fik min hat med horn på, siger Benny Vand.

De sidder alle tre med kuldegysninger ved tanken om den historiske dag, som de spontant og med en smule held fik lov til at opleve.

- Min kone siger godt nok, jeg er ved at blive dement, men det her glemmer jeg aldrig, siger Jørgen Hansen.

30 år er gået, men ingen af de tre fodboldentusiaster er trætte af fortællingen, om dengang Danmark vandt EM.
30 år er gået, men ingen af de tre fodboldentusiaster er trætte af fortællingen, om dengang Danmark vandt EM.

Selvom det er 30 år og én dag siden, de tog beslutningen på værtshuset i Trustrup, så er det en oplevelse, der binder dem sammen for livet.

- Vi tre kommer aldrig til at miste kontakten til hinanden, siger Jørgen Hansen bestemt.