Timber! Tre kæmpe træer fældes til Fregattens nye mast og bom

Tre store douglas-grantræer fældes for at blive til ny mast og nye bomme på Fregatten Jylland

01:13

Mandag bliver tre store douglas-grantræer fældet. Men stammerne skal ikke særlig langt. De skal fragtes til Fregatten Jylland i Ebeltoft, hvor de skal blive til ny mast og nye bomme på skibet.

De tre træer er særligt udvalgt af skovfoged Søren Stilling fra HedeDanmark og skibsbygger Claus Skotte-Lund fra Fregatten Jylland.

Læs også VIDEO: Kæmpe træ fældes i Silkeborg for at blive del af slot

Træerne kommer fra Sostrup Nederskov i Gjerrild nær Grenaa. Det er første gang, at Fregatten Jylland får træ fra en lokal skov. Tidligere har man hentet træ fra Silkeborg-egnen. 

Kræver et stort stykke træ

Fregatten er tremastet, men skal i denne omgang ’kun’ have udskiftet sin mesanmast, som er den agterste mast, samt bom og gaffel til sejlføringen.

- Der er rådskader i den (eksisterende mast, red.), og til næste vinter bliver vi nødt til at tage den ned. Det kræver store stykker træ. Selve bommen er 17 meter lang, og herude i skoven skulle vi gerne finde en pæn retstammet på cirka 20 meters længde, siger Claus Skotte-Lund til TV2 ØSTJYLLAND.

Fregatten Jylland i Ebeltoft skal have udskiftet sin mesanmast, som er den agterste mast, samt bom og gaffel til sejlføringen.

Træerne kommer fra en del af skoven, hvor der sjældent fældes træer, medmindre de skal bruges til en helt særlig opgave som eksempelvis denne. I denne del af skoven står de ældste og tykkeste træer af en særlig kvalitet.

- De er rette og knastfrie, og det er noget, vi lægger vægt på, siger Claus Skotte-Lund.

Se mere i videoen øverst i artiklen.