Stor forskel på fravær: Her er lærerne oftest syge

Der er stor forskel på hvor ofte de østjyske folkeskoleelever bliver mødt af en vikar, når de møder ind til en ny skoledag

01:25

En ny undersøgelse, som VIVE har lavet for TV 2 ØSTJYLLAND, viser, at Norddjurs Kommune er den kommune i Østjylland med det højeste sygefravær blandt folkeskolelærerne.

I perioden 2014 til 2016 har hver lærer i gennemsnit haft 14,5 sygedage om året. Det høje sygefravær giver Norddjurs Kommune en femteplads på landsplan, når man måler, hvilke kommuner der har det højeste sygefravær blandt folkeskolelærerne.

02:48

VIDEO: Mandag kunne vi fortælle om forskellene i sygefraværet hos de østjyske SOSU'ere. Se mere om, hvordan medarbejderne i Galten holder fraværet nede, i indslaget her. 

Luk video

- Det er klart, at det har haft omkostninger i forhold til, at vi selvfølgelig har skullet finansiere vikaromkostninger plus at det har omkostninger for den enkelte medarbejder, som er sygemeldt, fortæller Finn Mikkelsen, skole- og dagtilbudschef i Norddjurs Kommune.

Det høje sygefravær fik kommunen til at handle, og for halvandet år siden blev Birthe Holst ansat i en projektstilling som trivselskonsulent.  Hun blev ansat med det formål at forbedre trivslen og arbejdsmiljøet ude på skolerne, og samtidig har hun haft 120 individuelle samtaler med sygemeldte lærere og lærere der har været i risiko for at få en længerevarende sygemelding.

Det vil helt klart være ambitionen at nå ned på 10-12 dage, og det tror jeg også det kan komme. Om ikke her i 2017 så gør vi det i hvert fald i 2018.

Birthe Holst, trivselskonsulent

- Enten kommer man ind til mig på kontoret i Grenaa. Det er det, jeg klart anbefaler, at man bliver hevet ud af ens dagligdag, som man bliver presset i, så det skal man væk fra, og alternativt kommer jeg hjem til folk privat, siger  Birthe Holst. 

Det er netop blevet besluttet, at Birthe Holst skal fortsætte i yderligere to år som trivselskonsulent for folkeskolelærerne i Norddjurs Kommune.

Læs også Buschauffører frygter fyreseddel: Vi tør ikke melde os syge

Skole- og dagtilbudschefen har en målsætning at sygefraværet skal nedbringes yderligere. I 2015 var det på over 20 dage og i 2016 på lidt over 13 dage.

- Det vil helt klart være ambitionen at nå ned på 10-12 dage, og det tror jeg også det kan komme. Om ikke her i 2017 så gør vi det i hvert fald i 2018, hvis vi fortsætter på samme måde som nu.

Skanderborg har laveste fravær  

Skanderborg Kommune er med 9,5 dage i gennemsnit pr. folkeskolelærer den kommune i Østjylland med det laveste sygefravær. Sammenlignet med Norddjurs Kommune har lærerne i Skanderborg Kommune fem færre sygedage om året. 

På Skovbyskolen i Skovby er lærerne mere end bare kolleger med hinanden. Bliver man lærer her, så er man aldrig alene. Støtte og omsorg fra kolleger er en selvfølgelighed.

02:29

VIDEO: Hør mere om den positive historie fra Skovbyskolen i indslaget her. 

Luk video

- Vi sørger for at den enkelte medarbejder har kontakt til arbejdspladsen, og det er rigtig vigtigt. Ikke bare en kontakt i form af en buket blomster, det er som regel også nogle kolleger, der ringer hjem eller man tager ud og besøger vedkommende. Så når man ligger derhjemme og skal prøve at komme til kræfter igen, føler man sig ikke alene eller skåret af fra arbejdspladsen, for så går det galt, fortæller Rikke-Christina Jonassen, der er arbejdsmiljørepræsentant på Skovbyskolen.

For skoleleder Christian Rotbøl er det vigtigt at have en tæt og løbende kontakt, når en medarbejder bliver sygemeldt. Og selvom medarbejderen ikke er 100 pct. raskmeldt, udelukker det ikke, at man kan starte med at arbejde igen.

Jo lavere sygefravær vi har, jo flere midler er der som kan komme eleverne til gode.

Christian Rotbøl, skoleleder

- Det som en sygemeldt medarbejder kan bidrage med, skal en sygemeldt medarbejder bidrage med. Det er jo ikke, fordi du nødvendigvis er sygemeldt med et brækket ben, at der ikke er opgaver du kan løse. Selvfølgelig skal du ikke spille fodbold med eleverne i en idrætstime, forklarer skoleleder Christian Rotbøl.

Udover at skabe en god trivsel så giver et lavt sygefravær også en økonomisk gevinst.

- Jo lavere sygefravær vi har, jo flere midler er der som kan komme eleverne til gode, lyder det fra Christian Rotbøl.

Se indslag om Norddjurs Kommunes indsats for at nedbringe sygefraværet i videoen øverst i artiklen.

Sygefraværet hos lærerne

Tallene her viser sygefraværet pr. medarbejder i gennemsnit årligt fra 2014 til 2016.
 
Favrskov Kommune: 9,6 dage
Horsens Kommune: 11,6 dage
Norddjurs Kommune: 14,5 dage
Odder Kommune: 11,5 dage
Randers Kommune: 13 dage
Samsø Kommune: 10,3 dage
Silkeborg Kommune: 10,2 dage
Skanderborg Kommune: 9,5 dage
Syddjurs Kommune: 11,4 dage
Aarhus Kommune: 10,4 dage