Spareøvelse: Borgerservice i Auning og Ørsted truet af lukning

Forvaltningen foreslår, at borgerservice lukker i de to byer. Lokalpolitikere håber på andre løsninger i høringsperioden

I 2016 blev det muligt at få lavet pas hos borgerservice i Ørsted. Den mulighed forsvinder måske nu. Foto: Colourbox

I fremtiden skal folk fra Auning og Ørsted måske køre til Grenaa for at få lavet deres pas.

Der skal nemlig spares penge hos administrationen i Norddjurs Kommune, og det er blevet til et forslag om at lukke både borgerservice i Ørsted og Auning.

Liberal Alliances Jens Meilvang bor til dagligt Auning. Han er umiddelbart imod forslaget om at lukke borgerservice i Auning og Ørsted.

Ved at lukke de to borgerservicesteder og indføre tidsbestilling til borgerservice i Grenaa, regner kommunen med at kunne spare 940.000 kroner om året.

Stadig behov for personlig betjening

Den løsning tiltaler dog ikke byrådsmedlem Jens Meilvang fra Liberal Alliance.

- Vi skal selvfølgelig opfodre alle til at benytte digitale selvbetjeningsløsninger, men vi kan ikke lave en effektivisering, når behovet for personlig betjening stadig er der - særligt blandt flere af vores ældre borgere, siger han.

Læs også Forsker om besparelser i Norddjurs: Fyringer er den eneste udvej

I dag er der åbent to dage om ugen begge steder, hvor borgere kan komme ind fra gaden og få lavet pas, kørekort og få hjælp til at tyde breve fra kommunen og søge om tilskud til briller eller lignende.

Høringsperiode skal bruges til kreative løsninger

Selvom han er imod lukningen af borgerservice i Ørsted og Auning, så har Jens Meilvang stemt for, at forslaget sendes i høring frem til 19. december. 

- Der kan nå at komme gode forslag til, hvordan tidsbestilling til borgerservice eller andre metoder måske kan hente nogle af besparelserne hjem. Derfor er en høring fin, siger han.

Forslaget har været behandlet på et økonomiudvalgsmøde. Her blev det besluttet, at alle borgere skal have mulig for at sende høringssvar ind og ikke kun ældrerådet og handicaprådet. 

Men vi har hørt om andre kommuner, hvor en medarbejder eksempelvis kører ud til et plejehjem og ordner sager, hvis der er flere borgere, som har brug for borgerservice.

Tom Bytoft, Socialdemokratiet

Ligesom Jens Meilvang håber socialdemokraten Tom Bytoft, at det kan føre til alternative løsninger.

- Det kan godt være, at det ikke skal være borgerservice, som vi kender det i dag, siger han og fortsætter:

- Men vi har hørt om andre kommuner, hvor en medarbejder eksempelvis kører ud til et plejehjem og ordner sager, hvis der er flere borgere, som har brug for borgerservice.

Pas og kørekort kræver fremmøde

Tom Bytoft medgiver, at pas og kørekort kun kan klares ved, at folk møder personligt op til borgerservice - her kan digitale løsninger ikke dække behovet.

Kommunes egne tal viser, at 49 procent af alle borgerhenvendelser i Auning i det første halvår af 2018 vedrører pas og kørekort. Det er tal er 34 procent i Ørsted.

- Før kommunalreformen kunne pas og kørekort heller ikke laves i Auning og Ørsted, men folk skulle til Randers eller Grenaa. Så den forbedring vil blive taget for folk, hvis borgerservice lukker i Auning og Ørsted, som vi kender det i dag, siger Tom Bytoft.

Læs også Norddjurs fyrer chefer for millioner

For Liberal Alliances Jens Meilvang er det dog ikke umiddelbart en mulighed.

- Der er for langt fra Auning til Grenaa, og endnu længere er der for folk i Ørsted og omegn, siger han.

Forvaltningens forslag indberegner, at borgerservice skal lukke begge steder. Hvis det eksempelvis kun er borgerservice i Ørsted, der lukker, så vil der ikke kunne spares lige så meget, fordi borgerne blot vil benytte borgerservice i Auning i stedet.

Læs også Norddjurs-politikere: Derfor lukker vi Mølleskolen

Udover muligheden for at lukke borgerservice lægger forslaget også op til, at folk skal bestille tid for at benytte borgerservice. Det i sig selv skulle gerne spare en medarbejder væk. 

Høringsperioden stopper den 19. december. Derefter skal politikerne træffe den endelige beslutning.