Sorte, nysgerrige øjne

Nyfødt sælunge i Kattegatcentret

01:16

Foto: Kattegatcentret

1 af 2

Et par sorte nysgerrige øjne kigger fra vandet op på gæsterne i Kattegatcentret . De stammer fra centrets nyfødte sælunge, der tidligt mandag morgen kom til verden. Fødslen skete i sælanlægget, hvor ungen tilbringer tiden sammen med de øvrige sæler og synlig for Kattegatcentrets gæster.

- Ungens mor, Liv, har prøvet det før og har fuldstændig styr på pasningen. Ungen er kvik og svømmer allerede rundt i hele sælanlægget, og Liv følger hende ganske tæt, fortæller Kattegatcentret.

- Vi har længe vidst, at Liv var drægtig, og det har også været tydeligt at se for vores gæster. Liv er sent ude, da langt de fleste spættede sælunger bliver født i juni og juli, fortæller biolog Rune Kristiansen.

Kattegatcentret har i forvejen to sæler af arten spættet sæl, som er den mest udbredte i Kattegat samt en sæl af arten gråsæl.

Spættet sæl føder én unge. Sælungen vejer som nyfødt ca. 10 kg og måler ca. 80 cm. Den kan med det samme svømme, men bevæger sig lidt kluntet i starten indtil den gennemskuer luffernes brug i de tre dimensioner, fortæller Kattegatcentret.

De første fire-seks uger får ungen en meget fedtholdig mælk på op til 50 % fedt, der øger dens vægt med op til 900 gram om dagen. Efter dieperioden må den klare sig selv.