Solceller med grøn energi til 33.000 hjem var klar: Så kom der en mail

Opførelsen af en ny solcellepark på Djursland skulle lige til at gå i gang, da to styrelser satte hele projektet i bero.

Rettelse
I den oprindelige udgave af artiklen fik vi skrevet, at indsigelsen imod projektet blev sendt af minister Kaare Dybvad 21. januar 2021. Det er retteligt 21. januar i år. Vi beklager fejlen.

Transformatorstationen er udvidet, og naboerne er hørt, så tusindvis af forbrugere på Djursland snart kunne få grøn strøm i stikkontakten fra et spritnyt solcelleanlæg.

Alligevel ærgrer Klavs von Lowzow fra herregården Estruplund sig lige nu.

Anlægget, der kan bidrage til at gøre landet uafhængigt af gas, kul og olie, skulle opføres på hans jord, men i 11. time trak myndighederne i bremsen.

- Projektet har været undervejs siden 2019. Vi har været igennem fire høringer og først to timer før lukketid, indsender ministeren en indsigelse, som sætter processen i stå, forklarer han.

Dronen skal op i 30 meters højde, før kysten kan anes. Der er lige under tre kilometer til kysten fra marken her.

Brevet er dateret til 21. januar 2022, og afsenderen er indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad (S). Brevet indeholder et veto mod solcellerne, og det er sendt på vegne af både Plan- og Byggestyrelsen og Miljøstyrelsen.

Indsigelsen har to hovedargumenter. Dels ligger dele af solcelleanlægget tættere end tre kilometer fra kysten, og inden for en grænse som kaldes kystnærhedszonen.

Derudover bliver der skrevet, "at et større solcelleanlæg vil forringe områdets naturmæssige og kulturhistoriske landskabsværdi."

Atypisk: Én naboklage

Indsigelserne har nu udskudt opstarten på solcellerne på ubestemt tid lige nu.

I alt ville de 134 hektar med solceller kunne levere strøm til 33.000 husstande om året. Området er solrigt, og fordi det er relativt kystnært, er det ifølge Klavs von Lowzow et godt sted at placere solcellerne.

- Udover de mange solskinstimer, så blæser det også mere her, og det er godt i forhold til at afkøle solcellerne løbende, siger han.

Grusvejen er skillelinjen mellem kystnærhedszonen og området uden for zonen. Til venstre ligger Klavs von Lowzows rapsmarker inden for zonen. Her står der i dag vindmøller, ligesom der gør på den anden side af zonen.
Grusvejen er skillelinjen mellem kystnærhedszonen og området uden for zonen. Til venstre ligger Klavs von Lowzows rapsmarker inden for zonen. Her står der i dag vindmøller, ligesom der gør på den anden side af zonen.

Projektet er et af fem større solcelleanlæg, som Norddjurs Kommune behandler lige nu. Mange af de andre steder har der været massiv lokal modstand, men ikke ved Estruplund, forklarer udvalgsformand for teknik- og miljø.

-  Der har været et par høringssvar, men intet i forhold til, hvad man ser andre steder, så det er blevet taget rigtig positivt imod lokalt, siger Jens Meilvang fra Liberal Alliance. 

Derfor ærger det også ham, at der i sidste time kom en indsigelse fra ministeren.

- Jeg synes, det er ærgerligt, når vi havde et godt sted med lokal opbakning, og at man samtidig ikke kunne se anlægget fra kysten, siger Jens Meilvang. 

En ny situation efter krigen

Den seneste uge har budskabet fra regeringen været, at den grønne omstilling skal op i gear. Blandt andet lød det fra miljøminister Lea Wermelin (S), at den vedvarende energi skulle ud i overhalingsbanen:

- Vi er også nødt til at forholde os til, at der er alt for mange eksempler på, at sagsbehandling og stive procedurer, som forsinker de grønne løsninger, sagde miljøminister Lea Wermelin blandt andet. 

Hør Lea Wermelin på pressemødet Danmark Kan Mere Selv II tirsdag d. 19. april 2022.

For lokalpolitikeren Jens Meilvang er indsigelsen mod Estruplund Solcellepark lige præcis et eksempel på stive procedurer.

- Det klinger lidt hult, og jeg håber, at de vil se på sagen igen med den nye udmelding, for jeg tror ikke, at man finder nogen steder mere oplagt til solceller end ved Estruplund, siger han. 

Lea Wermelin har ikke ønsket at stille op til interview i sagen. 

Lokal partifælle: - Jeg forstår ikke indsigelserne

Den lokale socialdemokrat, folketingsmedlem Leif Lahn Jensen, har dog besøgt arealerne, og han vil nu gå til sine partikollegaer i regeringen.

- Jeg forstår egentlig ikke indsigelserne, siger Leif Lahn Jensen og uddyber:

- Derfor vil jeg gerne have dem forklaret, og jeg vil tage en snak med minister Kaare Dybvad om hvilke muligheder der er for at komme i gang, gerne så hurtigt som muligt.

Socialdemokraten Leif Lahn Jensen bor i Grenaa. Han har besøgt markerne, hvor Estruplund planlægger et solcelleanlæg.
Socialdemokraten Leif Lahn Jensen bor i Grenaa. Han har besøgt markerne, hvor Estruplund planlægger et solcelleanlæg. Foto: Thomas Lekfeldt - Ritzau Scanpix

Han understreger også, at vi er i en ny situation efter Ruslands invasion Ukraine - en handling som understreger nødvendigheden af, at Danmark bliver selvforsynende på energiområdet.

- Jeg er lydhør overfor de argumenter, som jeg blev mødt med, da jeg besøgte stedet. Umiddelbart kan det godt virke som om, at det er lige til højrebenet at komme i gang, men lovgivningen på området skal selvfølgelig ikke overtrædes, siger Leif Lahn Jensen. 

Estruplund håber på gennembrud

Klavs von Lowzow tror på, at det til sidst lykkes ham at få etableret solcelleparken.

Dels er han fagligt uenig i de indsigelser, som styrelserne er kommet med. Konkret peger han på, at der allerede i dag står vindmøller på noget af hans jord, som ligger inden for kystnærhedszonen. 

- Og bekendtgørelsen på området giver også mulighed for solceller, så jeg synes, at de har tolket reglerne meget stramt, siger han.

Herregården Estruplund drives i dag som landbrug og tæller lige over 500 hektar jord. Solcellerne ligger et stykke fra selve herregården, men oprindeligt ville Klavs von Lowzow have lavet et endnu større anlæg, hvor solcellerne kom tæt på herregården. Estruplund ligger tæt på landsbyerne Store Sjørup og Tørslev tæt på både kysten og Randers Fjord.
Herregården Estruplund drives i dag som landbrug og tæller lige over 500 hektar jord. Solcellerne ligger et stykke fra selve herregården, men oprindeligt ville Klavs von Lowzow have lavet et endnu større anlæg, hvor solcellerne kom tæt på herregården. Estruplund ligger tæt på landsbyerne Store Sjørup og Tørslev tæt på både kysten og Randers Fjord.

Og derudover mener han, at Danmark står i en ny situation, hvor vi skal være selvforsynende med  grøn strøm. 

- Vi burde komme i gang så hurtigt som overhovedet muligt her, siger han. 

Men en krig i udkanten af Europa skal vel ikke være årsag til, at vi ødelægger noget smuk natur med grimme sorte solceller?

- Det kan man godt sige, at en krig ikke skal. Men jeg tror, at krigen har gjort os opmærksomme på, at det var nok hensigtsmæssigt, at vi var selvforsynende. Og så kan anlægget stort set ikke ses af nogle af naboerne.