​Skolefravær: Se hvor børnene pjækker mest

I Norddjurs findes det højeste ulovlige skolefravær i Østjylland. Det er der ikke nogen enkel forklaring på, siger kommunens skole- og dagtilbudschef

Eleverne på dette billede har intet med det høje skolefravær i Østjylland at gøre. Genrefoto

Forskere fra Aarhus Universitet er lige nu ved at undersøge, hvad der skal få børn med meget højt fravær tilbage på skolebænken.

Men det er ikke kun i Aarhus Kommune, der er problemer med skolefravær.

Udokumenteret eller ”ulovligt” fravær finder man i alle kommuner i Østjylland i større eller mindre grad.

Her kan du se det ulovlige fravær i de østjyske kommuner.

Det højeste ulovlige fravær findes i Norddjurs Kommune.

Derfor er man her meget interesseret i den viden, som forskerne i Aarhus nu får gennem projektet Back2School, hvor halvdelen af børnene får en ny type indsats og den halvdel den eksisterende, forklarer Finn N. Mikkelsen, der er skole- og dagtilbudschef i Norddjurs Kommune.

Det er ofte meget sammensatte problemstillinger, der gør, at man har et skolefravær og ikke kan lide at komme i skole og derfor helst vælger den fra.

Finn N. Mikkelsen, skole- og dagtilbudschef, Norddjurs

- Jeg tror ikke, at der findes et enkelt og hurtigt svar på, hvorfor vi ligger med et højt skolefravær. Det er ofte meget sammensatte problemstillinger, der gør, at man har et skolefravær og ikke kan lide at komme i skole og derfor helst vælger den fra, siger Finn N. Mikkelsen til TV2 ØSTJYLLAND og uddyber: 

- Det kan være forhold derhjemme, i skolen eller forhold til kammerater eller mangel på samme.

Læs også Alarmerende højt fravær: Terapi skal få børn tilbage i klassen

Umiddelbart ser Back2School ud til at være en succes.

Pilotprojektet med 24 børn er netop overstået, og for de første 12 familier, der har prøvet forskernes systematiske, psykologiske indsats, er der i hvert fald sket en fremgang, forklarer Mikael Thastum, der er professor på Psykologisk Institut.

- Vi kan se, at børnene kommer væsentligt mere i skole, og vi kan også se, at både børn og forældre har mere tiltro til, at de kan klare det at komme i skole, og det ser vi som et meget vigtigt resultat, siger han.

Vi vil bestemt være meget interesserede og nysgerrige i forhold til, hvad det her forskningsprojekt bærer af sig.

Finn N. Mikkelsen, skole- og dagtilbudschef, Norddjurs

Norddjurs Kommune har allerede nedsat en gruppe, som skal undersøge, hvad der kan gøres for at komme det høje fravær til livs.

Men hvis projektet fra Aarhus bliver en lige så stor succes, som Mikael Thastum forudser, så vil Finn N. Mikkelsen overveje at bruge den type indsats i stedet for.

- Vi vil bestemt være meget interesserede og nysgerrige i forhold til, hvad det her forskningsprojekt bærer af sig. Vi tror på, at hver eneste skolefraværsdag skal behandles individuelt, og der kan dette forskningsprojekt give os meget brugbar viden til at få lavet de rigtige indsatser, siger Finn N. Mikkelsen. 

02:34

Her kan du se hele interviewet med Finn N. Mikkelsen, skole- og dagtilbudschef i Norddjurs Kommune.

Luk video