Skole skal finde 3,3 millioner inden nytår

Kommunalbestyrelsen i Norddjurs Kommune besluttede tirsdag at ændre på måden, man tildeler økonomi til kommunens skoler.

Kommentar fra borgmester Jan Petersen er tilføjet i bunden af artiklen.

Beslutningen får mærkbare konsekvenser på Auning Skole, der skal finde besparelser for 3,3 millioner kroner på specialområdet inden 1. januar. 

- Jeg vil sige, at det er en opgave, vi er nødt til at løse, men det er ikke en nem opgave. Vi har i forvejen en økonomi, der er skåret langt ind, siger skoleleder Christina Birch Mogensen.

Pengene skal hun finde på specialområdet, men der er dog ikke udsigt til, at de elever, der går i specialklasser, vil blive ramt af besparelser.

Udsatte elever bliver ramt 

Det vil de elever, der kræver en tidlig indsats for at undgå, at de havner i en specialklasse, til gengæld. 

Det kan være elever, der har det fagligt eller social svært, og som har brug for ekstra hjælp for at kunne klare en almindelig skoledag. Der kan være tale om elever, der er under udredning for en diagnose, eller børn, der reagerer hårdt på en skilsmisse, nævner skolelederen som eksempler. 

- Nu skal vi finde ud af, hvad det så er, vi ikke skal gøre for de elever, siger Christina Birch Mogensen. 

Bestyrelse er rasende

I skolebestyrelsen er man bestemt heller ikke tilfreds med kommunalbestyrelsens beslutning. De gik tirsdag aften til tasterne på Facebook for at markere deres harme. 

Her spørger de blandt andet politikerne: 

KÆRE POLITIKER! Vil I fortælle os, hvor vi skal spare?

De har indkaldt Børne- og Ungdomsudvalget i kommunen til møde mandag. Bestyrelsen ønsker først at udtale sig efter mødet, fortæller de til TV2 ØSTJYLLAND. 

Skoleleder Christina Birch Mogensen står med ansvaret for at finde besparelserne, som politikerne har pålagt hende. Hun kritiserer den korte tidsfrist, hun har fået til opgaven. 

- Det er en kommunal opgave at fordele de penge, der er. Det kan man ikke have noget i mod, men det er en ekstrem kort frist. Vi har også svært ved at se de faglige begrundelser for, hvorfor det er sådan, det fordeles, siger hun. 

Samme penge - skal fordeles anderledes

Den samlede pulje til specialtilbud på Norddjurs' skoler er uændret, men kommunalbestyrelsen har besluttet at ændre måden, midlerne bliver fordelt på. 

Den nuværende model er baseret på elevtallet for hver enkelt skole, der bliver lagt sammen med elevtallene for elever, der går i specialundervisningstilbud. 

Med den nye model vil det være det samlede antal skoleelever i en skoles distrikt sammenholdt med det forventede antal elever, der skal gå i specialtilbud, der bliver afgørende. Den nye model koster Auning Skole 3,3 millioner kroner og Børneby Nord 1,6 millioner kroner. 

Til gengæld får Søren Kanne Skolen og Børneby Midt henholdsvis 3,1 og 1,8 millioner kroner mere, end der var budgetteret i 2021. 

Norddjurs Kommunes opgørelse over økonomien for specialtilbuddene på kommunens skoler.
Norddjurs Kommunes opgørelse over økonomien for specialtilbuddene på kommunens skoler.

Borgmester Jan Petersen anerkender, at timingen for den nye aftale kunne være bedre. 

- Alle vil være enige om, at der skal ro om det her område, og den her aftale ligger træls, det anerkender jeg fuldt ud, siger han til TV2 ØSTJYLLAND. 

Kommunens forvaltning skal nu mødes med Auning Skole for at finde en løsning på, hvordan enderne kan mødes, siger Jan Petersen.