Skarp S-kritik af Wammen: Helt urimeligt at fjerne penge fra Gammel Estrup

To af socialdemokratiets store, lokale profiler vil have regeringen til lommerne. De kræver, at der bliver fundet penge til Gammel Estrup i den kommende finanslov.

To af hans egne partifæller kræver, at finansminister Nicolai Wammen finder penge til Gammel Estrup Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Regeringens finanslovsudspil sendte chokbølger gennem Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum ved Auning. De har i de sidste ti år modtaget en årlig bevilling på 1,5 millioner kroner, men den er fjernet i udspillet. 

Det har affødt en byge af kritik fra lokale folketingspolitikere og museets direktør, der mener, det kan blive skæbnesvangert for fremtiden på Gammel Estrup. 

Nu melder to af Socialdemokratiets mest kendte, lokale stemmer sig i det efterhånden store kor af kritikere. 

Læs også Østjysk museum truet efter finansudspil: - Der er en grænse for, hvor lidt vi kan overleve på

- Helt urimeligt 

Jan Petersen er borgmester i Norddjurs Kommune, hvor Gammel Estrup ligger. Han er gået sammen med den tidligere formand for Region Midtjylland Bent Hansen om at forfatte et brev til finansminister Nicolai Wammen og kulturminister Joy Mogensen. Begge fra deres eget parti, Socialdemokratiet. 

-  Vi synes, det er helt urimeligt og en forkert prioritering, at Gammel Estrup ikke skal have en fireårig forlængelse af sin bevilling.

Jan Petersen

Læs også Lokale politikere: - Sølle, nidkært og sørgeligt at fjerne bevilling

De mener, at forslaget om at fjerne bevillingen til herregårdsmuseet, strider imod regeringens eget budskab om at bringe Danmark i balance. 

- Derfor udfordrer det vores politiske udgangspunkt, at byernes historie prioriteres i regeringens tildeling af fortsatte midler, men den tilsvarende stærke historie i landdistrikterne ikke prioriteres. Der er ikke balance i fortællingen om Danmarks historie i by og på land, skriver de to socialdemokrater i brevet til ministrene. 

Borgmesteren i Norddjurs Kommune mener, der er en klar overvægt at bevillinger til museer, der ligger i de store byer. 

Jan Petersen håber, at regeringen vil ombestemme sig og forlænge bevillingen til Gammel Estrup, men han vil satse på flere partier inden de kommende forhandlinger om finansloven på Christiansborg. 

04:19

Det vækker stor bekymring, at der ikke er fundet penge til Gammel Estrup i regeringens udspil til finansloven

Luk video

Alle har et ansvar 

Bent Hansen og borgmesteren vil kontakte ordførerne for finans og kultur i en række partier. Jan Petersen tilføjer, at det ikke kun er regeringens ansvar at finde midlerne. 

- De partier, der indgår i et finanslovsforlig, har også et stort ansvar for, at den her skade gøres god igen, siger han. 

Fakta

Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum er en selvejende institution. Museet har et fast statstilskud på 2,3 mio. kr. om året. Derudover har museet i over ti år modtaget 4-årige driftsbevillinger. Det er denne bevilling, der udgør 1,5 mio. kr. om året, der udløber med udgangen af 2020. 

En række lokale folketingsmedlemmer har allerede tilkendegivet, at de vil kæmpe for Gammel Estrup, når der skal prioriteres millioner og milliarder på næste års husholdningsbudget for den danske stat.

- Det er en kæmpe katastrofe, hvis de mister deres penge, har Charlotte Broman Mølbæk fra SF tidligere udtalt til TV2 ØSTJYLLAND. 

Samme toner lyder fra det gamle bondeparti, Venstre. 

- Det er dybt problematisk, Gammel Estrup har i forvejen ikke et særlig stort budget, siger Britt Bager, kulturordfører for Venstre. 

Finansministeriet henviser til kulturministeriet for en kommentar. TV2 ØSTJYLLAND forsøger at få en kommentar fra kulturminister Joy Mogensen. 

Jan Petersen og Bent Hansen kræver, at regeringen finder penge til Gammel Estrup