Sjælden ko insemineret med historisk sæd

Der findes kun 30 af dem i dag. En portion historisk sæd skal være med til at bevare den sjældne race.

Bestanden af korthornskøer af Lyngestammen er så lille, at man har været nødt til at grave dybt i fryseren for at finde sæd til at bevare racen. 

Det er Det Grønne Museum ved Auning, der kan fortælle, at de har taget alternative metoder i brug for at bevare den gamle og særdeles sjældne race. 

I et forsøg på at undgå indavl i den meget lille og sjældne bestand har man gravet dybt i fryseren med gamle sædprøver. Her har man fundet en portion tyresæd fra 1961, som nu er blevet insemineret i en ko. 

- På museet har vi kun køer, ikke tyre, og for at undgå indavl valgte vi den gamle tyr. Og nu krydser vi så fingre for, at det lykkes, da der i hele Danmark kun findes cirka 30 andre køer af denne race, skriver Det Grønne Museum om den usædvanlige avlsmetode. 


Sæden stammer fra en tyrekalv, der afleverede sin sædprøve i 1961. Det er siden blevet opbevaret i pilleform, en forældet teknik, der ikke længere bliver anvendt. I dag bruger man rør til insemination. 

Projektet er en del af Det Grønne Museums arbejde med at bevare de gamle husdyrracer. Museet håber at kunne tilføje ny sæd  til samlingen i fremtiden, så de kan overgå til mere moderne teknologier. 

Hvis insemineringen er vellykket, bliver Det Grønne Museum en korthornsko rigere i det nye år.