Sensation: Pludselig fødte haj - to unger blev spist

Fredag formiddag fødte Kattegatcentrets revlehaj-hun fire unger - og det er lidt af en sensation.

Fredag formiddag blev pludselig meget mere interessant for både personale og gæster i Kattegatcentret i Grenaa.

De blev nemlig vidne til intet mindre end en sensation, da stedets revlehaj-par blev forældre til intet mindre end fire unger. For selvom en revlehaj er drægtig i 9-12 måneder, så kom det som noget af en overraskelse for personalet, at hunnen fødte. Det fortæller Rune Kristiansen, kurator og marinebiolog ved Kattegatcentret.

- Til vores store overraskelse var vores revlehaj-hun åbenbart drægtig. Hun fødte så her sidst på formiddagen. Indtil videre fire unger over et kvarter, siger han.

To af hajerne er blevet reddet. Så heldige var to af deres søskende ikke.
To af hajerne er blevet reddet. Så heldige var to af deres søskende ikke.

To blev ædt

At der er født fire revlehaj-unger, er ikke ensbetydende med, at der kommer til at være fire nye revlehajer i Kattegatcentret. Faktisk er antallet allerede nede på to. De to andre er blevet ædt i hajbassinet.

- Det var nogle af vores gæster, som så en større haj spise en mindre haj. Det reagerer vi selvfølgelig på. Jeg regnede egentlig med, at det var et uheld. Men det var så noget helt andet, siger Rune Kristiansen.

quote Det er rigtig stort for både Kattegatcentret, men også for det internationale avlsprogram, som vi er en del af. Det er vi rigtig stolte af at kunne bidrage til.

Rune Kristiansen, kurator og marinebiolog, Kattegatcentret

Det, gæsterne havde set, var en sorttippet revhaj - som er omkring en meter lang - som fik gjort kål på de to førstfødte unger. Rune Kristiansen vurderer, at det sandsynligvis har skabt en del opmærksomhed i bassinet, at der har været fosterhindevæske i vandet.

Så fik personalet travlt, og det lykkedes at redde de to sidste unger.

Rigtig stort

- Det er rigtig stort for både Kattegatcentret, men også for det internationale avlsprogram, som vi er en del af. Det er vi rigtig stolte af at kunne bidrage til.

En revlehajs-fødsel i fangenskab er ekstremt sjælden. I Europa har Rune Kristiansen kun kendskab til, at det er lykkedes to steder tidligere - i henholdsvis et spansk og et fransk akvarie.

Revlehajer er omkring to en halv meter lange.
Revlehajer er omkring to en halv meter lange.

- Vi har haft vores han siden 1993 og vores hun siden 2001. Cirka hvert andet år har vi opdaget fosterhinde i vandet, men der har aldrig været indikation på levende unger, forklarer han.

Skal klare sig selv

Revlehajen er en haj, som skal holde sig svømmende konstant for at holde sig i live. Desuden skal de også klare sig selv fra fødslen. De to hajer er nu flyttet til Kattegatcentrets tropiske lagune, som altså er blevet omdannet til revlehaj-børnehave for en stund.

- Indtil videre går det fint. De svømmer fint rundt nu her. Jeg vil tro, at de begynder at spise inden for en uges tid. Den første føde skal gennem systemet, før vi kan sige, at det går godt.