Se videoen: Særprægede hajæg lagt i akvarie

To æg med gevind er kommet til verden i Kattegatcenteret. De bliver nu observeret at centeret biolog.

For første gang har hunzebrahornhajen i Kattegatcenteret lagt to æg. Og det er ikke nogle helt almindelige af slagsen.

De har nemlig en yderst særpræget form. Mens æg i traditionel forstand er runde, er disse i stedet formet som en slags spiral, fortæller Rune Kristiansen, havbiolog ved centeret.

- Det er nogle af de skøreste æg at kunne vise, og det er jo altid spændende, når det er første gang, man oplever det. Specielt når det er så sjældent, at det sker. Det er meget fascinerende, siger han.

Hornkapslen, der måler omkring 17 centimeter, bliver med tiden som en hård negl. Æggene er meget udsatte, da de udgør en fedt- og proteinrig snack for mange.
Hornkapslen, der måler omkring 17 centimeter, bliver med tiden som en hård negl. Æggene er meget udsatte, da de udgør en fedt- og proteinrig snack for mange. Foto: Kattegatcentret

I centeret opdagede man, at hornkapslerne var på vej ud, fordi der for enden af dem sidder en lang tråd. Havde man ikke set det, var det ikke sikkert, de havde overlevet, fortæller biologen.

- Det var heldigt, at vi opdagede det, for her er der ikke noget, der hedder yngelpleje. Hanzebrahornhajen ville bare tænke, at det var noget mad, siger Rune Kristiansen.

Centeret har haft de to zebrahornhajer i næsten otte år. Ifølge Rune Kristiansen bliver de omkring 15 år gamle.

Skruer æg ind mellem klipper

Der er da også netop en årsag til den specielle udformning af ægget. I det første døgn, efter det er blevet lagt, er ægget mere blødt, og med den gevindligende form kan det lettere gemmes.

- Man har set hunhajer tage det op i munden og forsøge at skrue det ind mellem nogle klipper for eksempel. Vores han er dog højst sandsynligt ikke kønsmoden endnu, så vi regner ikke med, at det bliver til noget, siger havbiologen.

quote Det ville være vildt, hvis vi kunne blive de første.

Rune Kristiansen, havbiolog ved Kattegatcenteret

Zebrahornhajen, der bliver omkring en meter lang, lever normalt omkring Japan, og de er et sjældent syn i akvarier i Europa. Derfor er der, så vidt havbiologen ved, heller ikke nogen, der har fået unger.

- Det ville være vildt, hvis vi kunne blive de første. Hunhaj bliver kønsmoden først, og så regner vi med, at han følger med inden for et par år. Så finder vi ud af, om det kan blive til noget, siger Rune Kristiansen.

Skal klippes ud

De fleste andre hajer føder modsat zebrahornhajerne levende unger. Derudover skal den stribede haj også væbne sig med lidt ekstra tålmodighed. Det kan tage ægget op til et år at udklække afhængigt af vandtemperaturen.

I Kattegatcenteret kommer æggene til at ligge i et kar ude bag kulisserne, hvor Rune Kristiansen kan holde øje med udviklingen.

Snoren på æggene kan hajen vikle om genstande på havbunden, og den er dermed med til at trække kapslen ud.
Snoren på æggene kan hajen vikle om genstande på havbunden, og den er dermed med til at trække kapslen ud. Foto: Kattegatcentret

Det er især vigtigt, hvis ægget skulle vise sig alligevel at blive til noget. For mens skallen under havoverfladen efterhånden bliver medtaget, bliver den mere hård i et beskyttet miljø.

- Ungen vil få svært ved at komme ud, når den er i et beskyttet miljø. Så vi skal højst sandsynligt klippe den ud, siger biologen.

Æggene kan opleves som en del af skoletjenesten eller de aktiviteter, der er i centeret.

Oplyser man ægget, kan æggeblommen, som ungen skal leve af, ses.
Oplyser man ægget, kan æggeblommen, som ungen skal leve af, ses. Foto: Kattegatcentret