Så er det jul igen - nu i farver!

Jul i gamle dage var i sort-hvid. Men nu kan du se julefester, julelys og julebutikker genoplivet i farver.

Nu' det jul igen, og nu' det jul igen, og julen er en lidt falmet, sort-hvid oplevelse med fotos fra dengang.

Det har Grenaa Egnsarkiv og TV2 ØSTJYLLAND forsøgt at rette lidt op på. 

Scroll igennem billederne længere nede i artiklen og oplev julen i farver. Måske er julelys bare bedst i gråtoner, eller også er tekstilarbejdernes julefest lidt mere livlig i farver. Bedøm selv. 

1: Smil nu - det er julefest

Tekstilarbejdernes julefest på Hotel Skandinavien cirka 1918. Tekstilarbejdernes Fagforening i Grenaa blev dannet i forbindelse med etableringen af Grenaa Dampvæveri i 1893. Fagforeningen holdt gennem mange år juletræsfester for medlemmerne og deres børn.

2: Skotskternet jul i gågaden

Juleudstilling med Gredana-varer fra Grenaa Dampvæveri fra perioden 1950-1955. Der findes ikke mange farvefotos af Gredana-stofferne, der i 1950’erne typisk var mønstrede – fx skotskternede – i forskellige farver. Vi kan ikke garantere for, at vi har ramt de rigtige farver, men det giver en ide om, hvordan det så ud. 

3: Julen varer længe, koster mange penge

Der bliver handlet ekstra ind, når det er juletid. Også i Sønderby Graversens købmandsbutik i Lillegade var der i 1955 pyntet ekstra op til jul i håbet om en god handelssæson. 

4: Dengang jeg var barn…

Det er altid bag ved bygningerne, at det virkelige liv sker. Lærer, bibliotekar og forfatter til Grenaa Bys Historie Carl Svenstrup tog mange billeder rundt omkring i byen. Han tog også billeder til julekort sammen med sin søn Hugo. Her er de bag biblioteket på Vestervej i 1922. Dengang var der sne til. 

5: Jul og biler

I 1948 er det tydeligt at se, at der er begyndt at komme automobiler til købstaden. Her er det parkeringspladsen på Torvet foran kirken, hvor julelys og biler lyser op. 

6: Lyskæder, så langt øjet rækker

Også ved havnen i Grenaa skal der lys til. Billedet er udateret, men det er formentlig fra 1965. Billedet vidner om et sandt leben i gademiljøet omkring havnen.

7: Udstilling – nu også med tv 

Juleudstilling i Grenaahallen 1958. Læg mærke til, hvordan Djurslands Fjernsyn & Radio viser radiobranchens nyheder. På bagvæggen mellem sølvguirlander og kravlenisser hænger sæsonens nye 17 cm-vinylplader med tidens kunstnere: Harry Bellafonte, Billy Vaughn og Louis Armstrong. Billedet er taget af Guy Markus.

Vil du også se dine minder i farver? Vi har brugt to websites til at redigere billederne. Dels MyHeritage og Playback.fm.

Mest læste

Mere fra Norddjurs

Vaccine

Organisation vil have restaurantbesøg tilladt for særlige grupper allerede om tre uger

Ane Halsboe-Jørgensen

Lønkompensation forlænges: Arbejdsgivere kan igen varsle tvungen ferie

byretten i Aarhus

Anholdt efter brud på corona-restriktioner: To kvinder skal sendes ud af landet

Charlotte Kold

Unge i Silkeborg søger rådgivning online

Mads Krigslund

play Vacciner er lys i mørket for Mads: - Det er forfærdeligt at være forretningsdrivende

Retten i Randers

Papfar og mor dømt skyldig i mishandling af lille barn - Fuldstændig vanvittigt, siger anklager