Rasende fisker vil sælge sit livsværk efter overvågningskrav

Fisker Kim Lykke Petersen vil sælge sin kutter, fordi der nu skal sættes et kamera op på den, sådan som fiskeriministeren har bestemt.

- Jeg har ikke sagt det til min kone endnu, men jeg er klar til at sælge.

Så kontant lyder det fra fisker Kim Lykke Petersen, da TV2 ØSTJYLLAND taler med ham onsdag morgen.

Hans fiskebåd skal nemlig videoovervåges. Fiskeriminister Rasmus Prehn (S) har besluttet at indføre krav om, at sorteringsbåndene på fiskekutterne, der fisker efter jomfruhummere i Kattegat, skal filmes.

- Jeg vil ikke leve under kameraer og det der pis 24-7 - det vil jeg simpelthen ikke!

- Den beslutning havde jeg taget, hvis det nogensinde skulle blive tvunget at skulle have kamera. Og det ser åbenbart ud til, at den klovn, som vi har som fiskeriminister, og som ingenting fatter, bare vil have dét, siger en meget frustreret Kim Lykke Petersen.

Kim Lykke Petersen ombord på sin kutter, Annika.
Kim Lykke Petersen ombord på sin kutter, Annika. Foto: Privatfoto

Han og andre fiskere har vidst, at det kunne blive et krav, fordi 12 kuttere allerede har haft kameraer monteret i en forsøgsordning. Det forsøg viste angiveligt, at færre torsk fanget som bifangst bliver smidt ud fra de kuttere, der havde kameraer påmonteret.

Torskebestanden er hårdt presset i de danske farvande, og det er derfor, ministeren har valgt, at kravet nu skal gælde alle kuttere, der fisker efter jomfruhummere.

Men spørger man Kim Lykke Petersen vil det ikke redde nogen torsk at sætte et kamera op på hans kutter.

Kim Lykke Petersen ses her foran sin kutter i Grenaa.
Kim Lykke Petersen ses her foran sin kutter i Grenaa.

For torskene er der slet ikke, fortæller han.

- Vi ser slet ingen torsk. Noget af det, jeg fanger, sælger jeg fra båden, og jeg har kunder, der har ventet et halvt år på at få en torsk. Men jeg fanger ingen! Ingen, gentager han.

Men mener du, at fiskeriet slet ingen rolle har at spille i at sørge for, at torsken ikke uddør?

- Jamen den findes ikke i Kattegat. Der findes ikke torsk. Det er, som om de ikke vil være her. Hvad det skyldes, ved jeg ikke, siger han.

Ifølge Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri er der dog torsk i Kattegat, og der er tilsyneladende jomfruhummer-fiskere, der får dem i nettet.

- Det er jo mit livsværk

Kim Lykke Petersens kutter ligger oftest til kaj i Grenaa, og han fisker efter eget udsagn i det sydlige Kattegat.

Men står det nye overvågningskrav ved magt, skal han altså ikke længere være fisker, slår han fast.

- Jeg vil lave en salgsannonce og forsøge at få solgt min båd og mine kvoter, siger Kim Lykke Petersen.

Hvad vil du så gøre fremover, hvis du ikke skal være fisker?

- Jeg aner det jo ikke, for jeg er jo fisker. Jeg kan ikke forestille mig andet end, at jeg skulle se vandet hver dag.

- Jeg skal ikke bare hæve en fed hyre for at gå med hænderne i lommen. Det er jeg bare ikke gearet til. Der skal ske noget.

Hvad vil det betyde for dig at miste fiskeriet?

- Det betyder jo næsten alt. Det værste, jeg vil kunne miste, er min kone og unger, men det er jo mit livsværk. Det er der, jeg har tjent til føden i alle mine år og opbygget det, jeg har i dag.

Af samme grund vil han nu kæmpe imod fiskeriminister Rasmus Prehns beslutning og forsøge at få den omgjort.

- Jeg vil ikke bare læne mig tilbage, selvfølgelig vil jeg kæmpe. Men jeg tror, det er en umulig kamp, siger Kim Lykke Petersen.

- Ministeren er ikke en klovn

TV2 ØSTJYLLAND har kontaktet Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri for en kommentar fra Rasmus Prehn (S). Ministeriets pressetjeneste har henvist til Socialdemokratiets fiskeriordfører Kasper Roug.

- Det her er jo for at beskytte torskebestanden. Når fiskeren siger, at der ikke er nogen torsk, så er det jo endnu mere alarmerende. Hvis fiskerne ikke fanger nogen torsk, er det jo rigtig slemt.

Han forklarer, at kravet kommer på baggrund af en EU-beslutning om at fastsætte kvoterne på blandt andet torsken.

- Der har man sagt, at enten får I en lille bifangst-kvote på torsk, hvis I laver såkaldt elektronisk monitorering (i dette tilfælde videoovervågning, red.).

- Eller så er der nul kvote, og det vil betyde, at der ikke er noget jomfruhummerfiskeri. Og så ryger grundlaget for fiskeriet for lidt over 100 millioner kroner, siger Kasper Roug.

Grunden til det er ifølge fiskeriordføreren, at jomfruhummer-fiskerne ikke vil kunne undgå at få torsk med i nettet fra tid til anden.

Kan du forstå, at Kim Lykke Petersen ikke vil overvåges?

- Jeg kan godt forstå følelsen, hvis han tror, at et kamera vil filme alt. Men det er jo ikke virkeligheden.

- Det er selve fangstbåndet, kameraet vil filme, og der slører man selvfølgelig alt, hvad der hedder ansigter og personlige genstande. For det skal også overholde GDPR-regler.

Kasper Roug tilføjer desuden, at ministeren "på ingen måder er en klovn".