Politiker i opråb: - Elever skal tilbage på skolebænken på skift
De svage elever risikerer at blive hægtet af, hvis ikke de ældste elever på folkeskolerne kan vende tilbage til skolen før efter sommerferien.
- Det er afgørende, at 6.-10-klasserne kommer i skole inden sommerferien.
Sådan lyder det fra formand for Børne- og Ungdomsudvalget i Norddjurs Kommune, Mads Nikolajsen (SF).
Han frygter, at en for lang periode med fjernundervisning, hvor klasserne er adskilt fra både hinanden og deres undervisere, vil skade fællesskabet og på sigt hægte de svagere elever af.
Undervisning udendørs og i rotation
- Jeg er imponeret over, hvor godt fjernundervisningen er lykkedes indtil nu. Men jo længere tid der går, jo mindre virker den, siger Mads Nikolajsen (SF) til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:
- Eleverne mangler fællesskab og direkte kontakt med læreren. Elever, der har svært ved at følge med eller ikke har hjemmeopbakning, hægtes lige så stille af, så der er behov for, at man i et eller andet omfang mødes igen inden sommerferien.
Han foreslår konkret, at man fra regeringens side åbner op for, at kommuner og skoler til en vis grad selv kan vurdere, hvordan det kan komme til at ske.
- Jeg håber, at man får eleverne tilbage i skolen fra den 10. maj. Gerne på skift, gerne kun to dage om ugen i en eller anden form for rotation og gerne udendørs. Men de skal ikke være uden deres vante fællesskab fra marts til august, siger han.
Kredsformand i Djurs Lærerforening, Lisbeth Bøwes, anerkender problematikken, men mener, at man skal tage processen et skridt af gangen.
- Vi er nødt til at sige ro på. Det var i forvejen en kæmpe opgave for lærerne, eleverne og skolerne, da man i går genåbnede for de yngre elever i Norddjurs Kommune. Vi er nødt til at vente og se, hvilke erfaringer vi kan tage med videre, og hvad der så kan blive næste skridt, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.
Lærere har opgivet
Mads Nikolajsens opråb kommer i kølvandet på, at der blandt Christiansborg-politikere og skoleledere på det seneste har bredt sig en form for konsensus om, at det ikke er muligt at genåbne for 6. 10-klasserne inden sommerferien.
Både formand for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen, og formand for Kommunernes Landsforening, Jacob Bundsgaard, har tidligere meldt ud, at der grundet den nuværende situation hverken er personale eller lokaler nok på skolerne til, at de ældste kan vende tilbage inden sommerferien.
På Christiansborg forbereder man sig lige nu på forhandlingerne om genåbningens næste fase. Her er det også meget få af partierne, der tror på, at de ældste elever kan vende tilbage til folkeskolerne inden sommerferien.
En række af partierne har det slet ikke på dagsordenen, og heller ikke i Mads Nikolajsens eget parti er det, i følge undervisningsordfører Jacob Mark (SF), noget der med særligt stor sandsynlighed kan komme på tale.
Efterspørger mere frihed i kommunerne
Mads Nikolajsen forstår godt, at både lærere og politikere mener, at opgaven ikke kan løses i overensstemmelse med de nuværende retningslinjer fra regering og sundhedsmyndigheder.
Han peger dog på, at man kunne give de enkelte kommuner en større frihed. På den måde kan det være op til situationen og forholdende på den enkelte skole, om opgaven kan løses.
- I Norddjurs Kommune har vi den store fordel, at der på alle vores skoler er adgang til oplagte udeområder lige ved siden af, hvor man kunne mødes på klasserne og genskabe lidt af den kontakt, der de seneste måneder er gået tabt, siger han.
Formanden for Djurs Lærerforening peger dog på, at det ikke er helt så lige til, som det måske lyder, at samle en klasse ude i det fri.
- Det er rigtigt, at der på de fleste skoler er nem adgang til natur og åbne områder. Men skolebusserne kører ikke som de plejer, og en masse andre lignende småting vil betyde, at det ikke bare er helt så lige til at gøre brug af tiltag som disse, siger Lisbeth Bøwes.
Hun vil ikke udelukke, at man på sigt kan diskutere en løsning, hvor der åbnes op for, at kommunerne i højere grad kan foretage en individuel vurdering af, hvad der kan lade sig gøre.
- I første omgang skal vi give det noget tid og gøre os nogle erfaringer. Vi står i en helt ny situation, hvor man ikke længere bare kan google sig frem til svarene, som vi har været vant til, siger hun.