På vej i lastbil: Vild sydafrikaner indtager Grenaa

Kattegatcentret får et nyt ikon med sylespidse tænder. En ny sandtigerhaj skal fremover have bopæl i Grenaa

Den gamle sandtigerhaj i Kattegatcentret blev mere end 30 år gammel. Foto: Kattegatcentret

Der ventes i spænding på Kattegatcentret i Grenaa tirsdag. Deres nye store trækplaster er på vej i lastbil fra Holland.

Tirsdag morgen begyndte den sidste del af rejsen for en næsten to meter lang sandtigerhaj. Den kommer oprindeligt fra Sydafrikas kyst, men den skal fremover slå sine folder i vandet i Kattegatcentret.

- Selvom den ser grum ud, så er den ikke farlig for os mennesker, og egentlig en fredelig haj, siger Rune Kristiansen, som er havbiolog og kurator i Kattegatcentret.

Hajerne i Kattegatcentret skaber viden og fascination. Arkivfoto.

Hajen kommer til Grenaa tirsdag aften og bliver transporteret i et stort kar på en lastbil.

- Den skal bringe masser af viden og fascination, og gode fortællinger om hajens fascinerende levevis og beskyttelse i naturen, siger Rune Kristiansen.

Kattegatcenteret glæder sig til igen at få en sandtigerhaj.

- Vi er de eneste i Danmark, der har holdt sandtigerhaj i mange år. Derfor er den også et vigtigt ikon at få igen, siger Rune Kristiansen.

Mistede populært ikon

I februar i år mistede Kattegatcentret sin 2,5 meter lange og mere end 30 år gamle sandtigerhaj. I lang tid var hajen syg og til sidst blev den aflivet.

- VI fik overraskende mange reaktioner og kondolencer fra gæster, da den gamle døde. Så den betød meget for vores gæster. Af en fisk at være så skal man ikke negligere den betydning, siger Rune Kristiansen.

00:30

VIDEO: Sandtigerhajen blev fotograferet i CT-scanneren på Skejby Sygehus.  Video: Comparative Medicine Lab, Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet / Retsmedicinsk Institut, Aarhus Universitet.

Luk video

Den nye unge sandtigerhaj skal forsøge at gøre den gamle kunsten efter. Den får en vigtig rolle som ambassadør for hajer i det fri og et billede udadtil for Kattegatcentret på brochurer og plakater.

- Der er sandtigerhajen en god kandidat til at udføre den opgave - med sit grumme udseende og spidse tænder, der stritter ud over det hele, siger Rune Kristiansen.

Den gamle sandtigerhaj. 2016.

Vild haj fra Sydafrika

Det er ikke billigt at anskaffe en ny sandtigerhaj, og udgifterne til transporten løber også op.

- Sandtigerhajen er i den dyre ende. Sammenlagt har det kostet et par hundrede tusinde at erhverve sådan en haj. I forhold til mange andre dyretransporter så er den dyrere at få flyttet under de bedste forhold, siger Rune Kristiansen.

Hajen er en vild haj, der er fanget ud for Sydafrikas kyst. Den er tre til fem år gammel og cirka 1,8 meter lang.

Indfangningen er sket på lovlig vis og på licens.

Rune Kristiansen, havbiolog, Kattegatcentret

Det har ikke været muligt for Kattegatcentret at finde en sandtigerhaj fra fangenskab, da det er sjældent, den store fisk yngler.

- Indfangningen er sket på lovlig vis og på licens. Generelt ønsker man at arbejde hen imod et større avlsprogram, men dér er vi ikke endnu. Men for at få en diversitet så er det nødvendigt at få dyr ind fra naturen, siger Rune Kristiansen.

Hajerne i Kattegatcenteret er populære blandt gæsterne. Arkivfoto.

Den nye sandtigerhaj skal være ambassadør for andre vilde hajer, og formidle hajens historie.

- Hajerne er jo ambassadører for artsfælder ude i naturen. Den skal bringe masser af viden og fascination, og gode fortællinger om hajens fascinerende levevis og beskyttelse i naturen, siger Rune Kristiansen.

02:20

VIDEO: Der var stor glæde i Kattegatcenteret i Grenaa, da det årlige driftstilskud til centeret - som en del af finansloven - bliver forhøjet med to millioner kroner de næste år. Og det er penge, der falder på et tørt sted i akvariet. Videoen er fra 2017.

Luk video

Hvad skal hajen hedde?

Den nye Sandtigerhaj skal hedde det samme som den gamle. Nemlig sandtigerhajen.

- Det kan være praktisk anvendeligt at bruge navne eller numre til dyrene. Men det problematiske kan være at menneskeliggøre dem. Det er med til at skabe et andet syn på dyrene, siger Rune Kristiansen.

Et skrækeksempel var det postyr, der fulgte med, da Købehavns Zoo aflivede giraffen med navnet Marius i 2014.

- Det er ikke individet, det handler om – men en repræsentant for arten. Det gør man nemmest ved ikke at give dem navne. Har vi flere af de samme arter, så får de typisk numre eller farvenuancer, fortæller Rune Kristiansen.

Sandtigerhajen forventes at ankomme til Kattegatcentret tirsdag aften mellem klokken 19.00 og 20.00

02:30

VIDEO: Kattegatcentret i Grenaa fejrede tidligere i denne måned 25 års jubilæum. Det blev fejret med haj-cupcakes, udklædning og et kongeligt besøg.

Luk video