Ny sælunge født i nat

En ny sælunge er kommet til verden i Kattegatcentret, og nu skal den fedes op.

For anden gang på en uge har Kattegatcentrets havdyr fået afkom.

Natten til søndag er der nemlig kommet en ny sælunge. Det bekræfter Kattegatcentret over for TV2 ØSTJYLLAND.

Det er hun-sælen Liv, der har været drægtig i omkring et år og nu er nedkommet. Hun er heldigvis en meget erfaren sælmor og har adskillige vellykkede fødsler bag sig.

- Liv er en fantastisk sælmor, og vi er så heldige med hende.

- Hun er helt rolig og vant til mennesker. Sidste år gik jeg ned til hende, mens hun ammede sin sidste sælunge, og så lå den bare med mælkeskæg ved siden af, fortæller Mia Rasmussen, dyrepasser for sælerne i Kattegatcentret.

Den lille unge har været som klistret til sin mor siden fødslen.
Den lille unge har været som klistret til sin mor siden fødslen. Foto: Kattegatcentret

Netop den fede mælk til ungen er en stor, fysisk udgift for Liv. For mens ungen i starten vil tage omkring 800 gram på om dagen, vil Liv over de kommende måneder tabe omkring 40 kilo for at fede sit afkom op.

Og det er tilmed med en blankocheck på sildekontoen hos dyrepasserne.

- Det viser virkelig, hvor hårdt det er for vilde sæler, der selv skal fange deres føde, fortæller Mia Rasmussen.

Faren er sælen Felix, som også har været far til Livs tidligere unger.

Tager en pause næste år

Det er endnu ikke identificeret, om den nye unge er en hun eller en han. Det skulle dog være relativt nemt, når først Kattegatcentrets folk får kigget nærmere på den lille ny.

- De skal lige ligge rigtig for, at man kan se det. Og så bliver sælunger født med alt for meget pels og er lidt rynkede at se på, så de skal ikke bruge kræfter på at vokse hud, men mere at fylde ud i den første tid, siger Mia Rasmussen.

Liv får efter planen en pause som sælmor næste år.
Liv får efter planen en pause som sælmor næste år. Foto: Kattegatcentret

En sæl som Liv er drægtig i omkring et år, og det vil sige, at hun og Felix normalt skulle til at parre sig igen. Men sådan bliver det ikke i år.

- Med tanke på Livs alder, og fordi der er et overskud af sæler i øjeblikket, har vi valgt at give Felix en kemisk kastration, der varer cirka et halvt år.

- Så nu prøver vi at se, hvordan næste år bliver, og så finder vi ud af, om den kemiske kastration skal være permanent, siger Mia Rasmussen, der tilføjer, at den indsprøjtning, der udgør kastrationen, ikke er 100 procent sikker.

- Så vi ved først, om den har virket, når vi i februar næste år kan se, om Liv er drægtig eller ej.

Som nævnt er det ikke første fødsel i Kattegatcentret i denne uge.

Fredag formiddag overraskede en af Kattecentrets revlehajer nemlig ved at føde fire unger. Ingen havde opdaget, at hunnen var drægtig, så det kom som noget af et chok. Desværre overlevede to af ungerne ikke, da en sorttippet revhaj angiveligt dræbte dem.