Ny frikadellekrig kan bryde løs på Djursland efter forslag fra DF

DF i Syddjurs og Norddjurs vil have indført et nyt regelsæt, der ifølge partiet skal sikre dansk kultur. Det indebærer blandt andet restriktioner i forhold til maden i institutionerne

Per Dalgaard (DF) ønsker regler, der ifølge hans parti skal bevare dansk kultur i de kommunale institutioner

I januar rasede den såkaldte frikadellekrig i Randers, fordi det lykkedes Dansk Folkeparti med Frank Nørgaard i spidsen at få indført et krav om svinekød i kommunens institutioner. Nu er partikollegaer på Djursland ude med et om end mere vidtgående forslag i samme boldgade.

DF i Nord- og Syddjurs har fremsat syv punkter, der alle indebærer regler for, hvordan kommunernes institutioner skal agere i forhold til eksempelvis valget af den serverede mad.

- Det handler om at sætte hælen i over for de ændringer, som andre kulturer måtte kræve. Vi vil ikke gå på kompromis med dansk kultur, siger byrådsmedlem i Syddjurs Kommune, Per Dalgaard (DF).

Udenlandske medier omtaler frikadelle-krig

I de syv regler står der blandt andet, at ingen institutioner må afskaffe danske traditioner, og at maden skal være baseret på danske traditioner. Det indebærer, at halalslagtet kød ikke tillades, og svinekød skal være en væsentlig del af institutionsmaden.

- Jeg har personligt ikke få henvendelser fra folk, der har fortalt om store problemer med den måde, som tingene fungerer nu. Men man ser en tendens flere steder til, at der tages ekstra hensyn til fremmede kulturer. Derfor er vi på forkant med det her forslag, mener Inger K. Andersen (DF) fra kommunalbestyrelsen i Norddjurs.

Må bruge slagterier i Sønderjylland

Med hensyn til reglen om intet halalslagtet kød kan der komme en udfordring i forhold til kylling. De fleste danske kyllingeslagterier halalslagter nemlig kyllinger, og herfra ville det være stort set umuligt at tilbyde ikke-halal.

- Jeg ved, at der er små slagterier i Sønderjylland, som tilbyder det. Så må vi støtte dem og købe kylling derfra. Hellere det end at tage hensyn til muslimske madvaner, forklarer Per Dalgaard.

Frikadellesagen kan være del af handel med vindmøller

Noget lignende blev som nævnt vedtaget i Randers, og her skabte det stor debat. Flere eksperter var da også efterfølgende ude at sige, at byens image blev påvirket af frikadellesagen.

- Jeg frygter ikke en frikadellekrig. Efter hvad jeg har hørt, så har mange bakket op om det, der blev besluttet i Randers. Jeg giver ikke meget for det, eksperter mener, lyder det i den forbindelse fra Inger K. Andersen.

For dårligt hvis der ikke er opbakning

I første omgang bliver en situation som den i Kronjylland formentlig slet ikke aktuelt, hvis forslaget bliver nedstemt. Og noget kunne tyde på, at det sker. I Syddjurs Kommune er der i hvert fald ikke umiddelbart opbakning til reglerne fra borgmester Claus Wistoft (V).

- Jeg kan slet ikke forstå, hvis de andre politikere ikke vil bevare dansk kultur. Det er for ring, og så vil jeg fremføre min harme i byrådssalen, slår Per Dalgaard fast.

Svinekødskrav: Ingen støtte fra borgerne

Både han og kollegaen i Norddjurs ved ikke, om der kan findes nok støtte til forslaget. Men de håber begge på, at det lykkes at få det gennemført.

I Norddjurs Kommune skal forslaget behandles på byrådsmødet 15. marts, mens det 15 dage senere kommer på dagsordenen i Syddjurs.

Herunder kan du se de syv punkter, som DF på Djursland håber på at få indført:

DF-forslag

1. Ingen institutioner må afskaffe danske traditioner, som altid har været gældende. Sådanne danske traditioner må ikke tilsidesættes ud fra et ønske om at tage hensyn til børn og forældre tilknyttet fremmede religioner.

2. Madkulturen i Norddjurs Kommunes institutioner er baseret på danske mad traditioner, hvorfor halalslagtet kød ikke tillades.

3. Madkulturen skal generelt afspejle danske traditionelle madvaner, hvori bl.a. svinekød er en væsentlig bestanddel, og som derfor efter behov serveres i de institutioner, der har madordninger. Krav om at svinekød ikke må serveres accepteres ikke.

4. Ingen institutioner må indføre andre fridage, end der er baseret på godkendte, danske fri- og helligdage.

5. Det accepteres ikke, at badeforhæng sættes op i en skoles baderum, eller at en svømmehal holder lukket på visse dage for danske borgere, blot for at borgere med tilknytning til ikke kristne religioner, kan anvende denne alene. Hygiejne og badetøjspåbud gælder alle.

6. Ved problemer i offentlige haller/svømmehaller/biblioteker indføres nul tolerance over for seksuel chikane, mobning og dårlig opførsel. Ved stigende problemer forlanges legimitation ved indgange, og potentielle ballademagere bortvises.

7. Kameraovervågning sættes i værk ved vedvarende problemer.

Kilde: DF Norddjurs