Nu kan Trines mor gå en tur: Kommune åbner plejehjem mere

Norddjurs Kommune vil ikke længe afskærme ældre, som har været uden for plejehjemmet. Det glæder flere pårørende.

Lige så stiller vender mere og mere af hverdagen på landets plejecentre tilbage. 

- Det er en fantastisk god nyhed. Jeg glæder mig til at kunne fortælle det til min mor, siger Trine Nielsen, hvis mor bor på plejecentret Digterparken i Grenaa.

Hun har tidligere til TV2 ØSTJYLLAND fortalt, hvordan hendes mor har mistet dele af sin førlighed, fordi hun ikke har gået ture under coronaepidemien.

quote Gåturen betyder, at min mor kan få noget af livsglæden tilbage. Og så kan hun komme med til min fødselsdag i næste uge, og det vil hun allerede nu gå og glæde sig til.

Trine Nielsen, pårørende til beboer på plejecentret Digterparken

Nu bliver det dog igen muligt efter et ekstraordinært politisk møde i Norddjurs Kommune. 

- Gåturen betyder, at min mor kan få noget af livsglæden tilbage. Og så kan hun komme med til min fødselsdag i næste uge, og det vil hun allerede nu gå og glæde sig til, siger Trine Nielsen. 

Ældre skal ikke længere afskærmes

Det er Norddjurs Kommunes voksen- og plejeudvalg, som har besluttet de nye lokale retningslinjer. Før har beskeden været, at de ældre skulle afskærmes, hvis de eksempelvis har været til frisør eller på en gåtur med en pårørende.

Det punkt er nu fjernet, forklarer udvalgsformand Lars Møller (S).

- Det er svært at se, at alt åbner samtidig med, at de noget strammere retningslinjer på plejehjemmene er blevet fastholdt. Vi har hørt frustrationerne fra de ældre og pårørende, og derfor ændrer vi det nu, siger han. 

Tidligere retningslinjer mødt med kritik

Teknisk set har de ældre på Norddjurs Kommunes plejecentre haft mulighed for at forlade deres hjem.

Problemet har været, at de efterfølgende er blevet afskærmet fra sociale aktiviteter på plejecentret, indtil der er vished om, at vedkommende ikke er smittet med COVID-19.

Det har mødt kritik fra blandt andet Alzheimerforeningen og flere pårørende. 

Derfor er Trine Nielsen nu glad for, at hun kan gå en tur med sin mor. 

Indtil nu har Bitten Nielsen skullet sidde i telt, når hun får besøg af familiemedlemmer. Nu kan hun igen gå en tur med dem.  
Indtil nu har Bitten Nielsen skullet sidde i telt, når hun får besøg af familiemedlemmer. Nu kan hun igen gå en tur med dem.   Foto: Privat

- Men det er ikke et øjeblik for tidligt at lukke op. Restriktionerne har været for kraftige og efter min mening uden sundhedsfagligt belæg. Der har jo stort set ikke været coronasmittede her i Norddjurs, siger hun og fortsætter: 

-  Det har været en følelse af at være lukket inde for min mor, men langsomt genvinder hun noget af sin frihed.

Tillid til håndvask og afstand

Norddjurs Kommune har bedt Sundhedsstyrelsen og Styrelsen for Patientsikkerhed bekræfte, at den nye beslutning ikke strider med de nationale retningslinjer.

Udvalgsformand Lars Møller betragter det dog som en formalitet, da fx Randers og Aarhus allerede har tilladt ældre plejehjemsbeboere at gå ture med deres pårørende. 

- Og så har vi tillid til, at pårørende tager hensyn og stadig sørger for at holde afstand, spritte hænder og ellers følge retningslinjerne. Det tror jeg på, at folk godt kan finde ud af, siger han. 

1 til 2 faste pårørende kan komme ind

Netop i dag har Sundhedsministeriet i en pressemeddelelse meddelt, at der også nationalt bliver hævet en række restriktioner for besøg på plejehjem.

Blandt andet bliver det muligt for en til to faste pårørende at komme ind i de ældres hjem, står der i pressemeddelelsen.

- Det er alfa og omega, at en gradvis genåbning sker på en sundhedsmæssig forsvarlig måde, og at vi sikrer, at både beboere, patienter, pårørende og personale kan føle sig trygge, siger sundhedsminister Magnus Heunicke. 
- Det er alfa og omega, at en gradvis genåbning sker på en sundhedsmæssig forsvarlig måde, og at vi sikrer, at både beboere, patienter, pårørende og personale kan føle sig trygge, siger sundhedsminister Magnus Heunicke.  Foto: Philip Davali - Ritzau Scanpix

-  Vi ved desværre godt, at restriktionerne har haft menneskelige omkostninger for både de berørte borgere og deres pårørende. Derfor er det vigtigt, at vi nu skaber bedre muligheder for besøg i takt med, at vi har fået smitten under kontrol og også åbner op i andre dele af samfundet, siger sundhedsminister Magnus Heunicke (Soc. Dem.).

Retningslinjerne om besøg indenfor træder i kraft torsdag d. 11. juni. 

Østjysk Bolig

Entreprenør sigtet og ransaget i stor svindelsag: Ledende medarbejder fyret

21-000190-20 20201023_THG_VISUALISERING_ALLEGADEN_SLETH 12524003_1_1_2

Gammelt amtssygehus får nyt liv

Skærmbillede 2021-04-11 kl. 15.54.16

Anklaget for millionsvindel: Her er hans nye jordvarmeanlæg og ridebane

Bloddonor

Blodbank med opråb: - Vi mangler flere end dobbelt så mange donorer

Magnus Heunicke

liveblog Heunicke sender stor ros til alle involverede i storskalaforsøg

Ambulance

Nyt forslag: Flere sygetransporter til Østjylland