Nu er østjysk museum reddet: - Vi er så glade og lykkelige

Herregårdsmuseet Gammel Estrup i Auning er røget af og på finansloven i årevis. Nu er det nok, siger folketingsmedlem.

Det er nok de færreste almindelige mennesker, der hopper, når regeringen fremlægger sin finanslov.

Men det gjorde de ansatte på herregårdsmuseet Gammel Estrup på Djursland.

- Vi er så glade og lykkelige. Det er endda four more years, lyder det fra museumsdirektør Britta Andersen til TV2 ØSTJYLLAND.

Museumsdirektør Britta Andersen jubler over dette års finanslov.
Museumsdirektør Britta Andersen jubler over dette års finanslov. Foto: Gl. Estrup

Museet har de seneste fire år fået 1,5 million kroner i bevilling fra staten om året, som svarer til 40 procent af deres statslige tilskud. 

I år var den fireårige bevilling dog ikke en del af regeringens finanslovsudspil, og det gjorde museumsdirektøren mere nervøs end hun tidligere har været.

 Men i dag fremlagde regeringen så deres endelige finanslov, som bakkes op af et flertal i Folketinget, og her er den fireårige bevilling til Gammel Estrup inkluderet.

Og det er alfa og omega for museet.

Liv eller død for museet

- Hvis vi ikke havde fået bevillingen, ville det være alvorligt for os. Hvis vi havde mistet bevillingen, skulle vi måske have fyret tre ud af vores otte fastansatte medarbejdere. Det ville være et spørgsmål om liv eller død for museet. Det betyder, at der ikke kommer nogen fyringsrunder, og vi kan gå ind i det nye år med fortrøstning, forklarer museumsdirektøren.

Hun forstår dog ikke, hvorfor museet hver fjerde år skal kæmpe for deres overlevelse.

quote Det kan undre os, at vi skal ud i en dødskamp hvert fjerde år

Britta Andersen, museumsdirektør, Gammel Estrup

- Det kan undre os, at vi skal ud i en dødskamp hvert fjerde år. Når vi har et nationalt ansvar, burde vi ikke ud og kæmpe hver fjerde år. Det er rigtig mange menneskers historie, vi formidler, uddyber hun.

Venstre har ifølge det østjyske folketingsmedlem Michael Aastrup (V) kæmpet hårdt for, at Gammel Estrup skulle beholde sin bevilling. Og nu har de mere ambitiøse planer.

Permanent tilskud

- Vi har gjort næsten alt, hvad der var muligt. Vi har har rejst sagen af flere gange på minister- og ordførerniveu, og sagt, at hvis man gik ind og sparrede på Gammel Estrup, ville det være kontra produktivt. Det ville være imod alt, hvad vi arbejder for - at der også sker noget vest for Storebælt. Heldigvis er det lykkedes, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Venstres Michael Aastrup vil gøre museets bevilling permanent.
Venstres Michael Aastrup vil gøre museets bevilling permanent. Foto: Bjarke Bo Olsen - Ritzau Scanpix

Venstre mener dog heller ikke, at det er rimeligt, at museet skal kæmpe for sin overlevelse hver fjerde år, og sammenligner det med at tisse i bukserne for at holde sig varm.

Derfor vil de ved næste finanslovsforhandlinger kæmpe for at tilskuddet gøres permanent.

- Det er ikke første gang, vi har været igennem det her cirkus. Det sker hvert fjerde år, og det er et kæmpe stort problem for et museum. Det kan ikke lave nogen langsigtede strategi- eller investeringsplaner, siger Michael Aastrup Jensen (V).

Museumsdirektøren hos Gammel Estrup siger, at de nu vil i gang med forskellige projekter, og så skal de i gang med at vedligeholde en fugtig kælder.