Norddjurs Kommune undersøges for udbuds-snyd

I alt 30 danske kommuner bliver undersøgt for snyd med udbud ved store it-kontrakter hos Konkurrencestyrelsen.

Det skriver dagbladet B.T. tirsdag efter, at avisen har fået aktindsigt i listen over kommunerne, der bliver eftersøgt hos Konkurrencestyrelsen.

Alle kommunerne har tegnet kontrakter for it-systemer uden at andre virksomheder fik lov til at byde. Kontrakterne er tegnet efter, at ledende embedsmænd og borgmestre - herunder både kommunaldirektører og it-chefer har fået private golfture, og koncerter af KMD.

Sagen er nu havnet hos Konkurrencestyrelsen.

- Vi er i gang med at undersøge de 30 kommuners indkøb af it-systemer og mere præcist, om de har overtrådt udbudsreglerne, siger Pia Ziegler, der er kontorchef ved Konkurrencestyrelsens center for offentlig konkurrence til B.T.

Opgaverne ikke i udbud

Fælles for de 30 kommuner er nemlig, at de har indkøbt it-systemer, uden at opgaverne blev sendt i udbud først. De har med andre ord ikke indhentet tilbud på lige fod fra andre it-leverandører. Reglerne om udbud skal sikre, at alle virksomheder har lige adgang til offentlige kontrakter, og at det offentlige køber bedst og billigst.

Flere af de ansatte i kommunerne har samtidig modtaget gaver i form af bl.a. golfture og koncertbilletter. De gaver er ifølge lektor i forvaltningsret Sten Bønsing 'ren bestikkelse'.

I Hillerød Kommune har man for eksempel købt it-opgaver for 48 millioner af KMD i efteråret.

Kort forinden modtog kommunaldirektøren og hans kone Madonna-billetter af KMD. Hvilket er langt fra er første gang kommunaldirektøren har fået koncertbilletter af KMD.

Kommunaldirektøren siger til B.T., at han 'aldrig har betragtet KMD-arrangementer som gaver'.

Det er dog ikke kun Hillerød, der både har taget imod gaver og købt it-produkterne udenom udbud. Hvis man for eksempel sammenholder deltagerlisten fra sidste års golftur fra KMD, finder man også folk fra Hedensted, Norddjurs, Holstebro samt Brønderslev kommuner.

Alle seks kommuner er blandt de, som Konkurrencestyrelsen nu undersøger.

Kilde: Dagbladet B.T.