Norddjurs fyrer direktør og igangsætter uvildig undersøgelse

Den seneste lange tids kritik af socialområdet i Norddjurs får nu konsekvenser. Velfærdsdirektøren bliver fyret, og en uvildig undersøgelse af socialområdet igangsættes.

TV2 ØSTJYLLAND har gennem de seneste år fortalt om massive problemer på socialområdet i Norddjurs, og det får altså konsekvenser nu.

Det fremgår af en pressemeddelelse, som Norddjurs Kommune onsdag eftermiddag har udsendt.

Velfærdsdirektør Kenneth Koed Nielsen bliver fyret, er indstillingen fra økonomiudvalget, og der skal samtidig igangsættes en uvildig undersøgelse af socialområdet.

- Med fokus på borgere og pårørendes oplevelse af mødet med Norddjurs Kommune samt arbejdsmiljøet for medarbejdere og ledere på socialområdet, skriver kommunen i pressemeddelelsen.

quote Der er et politisk ønske om en anden profil på posten som velfærdsdirektør.

Kasper Bjerregaard (V), borgmester, Norddjurs Kommune

Det fremgår også, at undersøgelsen skal gennemføres af konsulentfirmaet Komponent. 

At fyringen og undersøgelsen kommer netop nu, skyldes at det politiske klima i kommunen ikke var klar tidligere, fortæller borgmester Kasper Bjerregaard (V) med sigte på, at der ved nytår tiltrådte en ny kommunalbestyrelse.

- Det politiske miljø har ikke været modent på et tidligere tidspunkt, siger borgmesteren og fortsætter:

- Der er et politisk ønske om en udviklingsproces nu, og der er et politisk ønske om en anden profil på posten som velfærdsdirektør, siger borgmesteren.

Han understreger, at undersøgelsen får et bredt sigte. 

- Det er en undersøgelse af socialområdet, hvor vi er i dag, så det er altså ikke en undersøgelse af enkeltsager, lyder det fra Kasper Bjerregaard.

Kenneth Koed Nielsen har været direktør i Norddjurs Kommune lige siden kommunesammenlægningen. Først som socialdirektør og som velfærdsdirektør siden 2010.

TV2 ØSTJYLLAND har onsdag eftermiddag været i kontakt med velfærdsdirektør Kenneth Koed Nielsen. Han ønsker ikke på nuværende tidspunkt at kommentere fyringen.

Kommunen undersøgte sig selv

Kritikken har blandt andet lydt på, at særligt loyale medarbejdere er blevet udvalgt til at deltage i tilsynsbesøg, og at der er blevet pyntet på normering og handleplaner på bostederne.

Derfor iværksatte kommunen i august sidste år en undersøgelse af sig selv. Den viste, at der ikke var noget at komme efter, og at socialtilsynets rapporter gav et retvisende billede.

Lektor ved Juridisk Institut ved Aarhus Universitet med speciale i socialret Eva Naur Jensen vurderede dengang over for TV2 ØSTJYLLAND, at man reelt ikke kunne bruge den rapport til noget som helst. Blandt andet fordi den kun byggede på interviews og ikke efterfølgende research og faktatjek.

Vi har også afdækket en lang række konkrete forhold, blandt andet vold på en døgninstitution, stikkerkultur blandt ansatte og ekstrem stigning i vikarforbrug. 

Den endelige formelle beslutning om fyring og undersøgelse skal træffes på kommunalbestyrelsens møde den 24. maj.