Norddjurs er hårdest ramt: Millioner af kroner skal smukkesere landsbyer

150 millioner kroner skal være med til at få væltet faldefærdige huse i Danmark. I Stenvad har de flere af slagsen, som de gerne vil undvære.

- Det har sikkert set godt ud engang, siger Jacob Gosvig Haaber.

Så er det i hvert fald sagt på den diplomatiske måde. Det, Jacob Gosvig Haaber henviser til, er bygningen på det øverste billede.

Nemlig et af de faldefærdige huse, som er med til at sætte et negativt præg på den lille landsby Stenvad, hvor Jacob Gosvig Haaber er formand for borgerforeningen.

- Vi vil gerne have nogle flere fastboende, men den her slags huse har det med at tiltrække korttidslejere, og det går udover sammenholdet i byen, siger han.

Jacob Gosvig Haaber har tidligere kæmpet for at få farten sænket gennem landsbyen.
Jacob Gosvig Haaber har tidligere kæmpet for at få farten sænket gennem landsbyen.

Stenvad er ikke den eneste by, hvor den slags huse tegner et deprimerende billede af byen. Derfor har man afsat 150 millioner kroner på finansloven i 2021 til nedrivning af faldefærdige huse rundt i landet.

En håndsrækning, de gerne tager imod i Stenvad.

- Vi synes selv, vi bor i en dejlig by, men det er svært at se, siger Jacob Gosvig Haaber.

På finansloven for 2021 er der afsat 150 millioner kroner til nedrivning af faldefærdige huse. Det håber de at få glæde af i Norddjurs Kommune, hvor fire procent af husene ifølge en rapport er nedrivningsklare.

Penge på finansloven

En rapport fra VIVE peger på, at knap fire procent af husene i Norddjurs kommune er det, man kalder nedrivningsklare. Dermed er kommunen den østjyske kommune, der har det største behov for at få tyndet ud i boligerne.

Derfor er de 150 millioner kroner også en pulje, Aleksander Myrhøj gerne vil have del i. Han sidder i kommunalbestyrelsen for SF.

Er det ikke bare et vilkår, når færre vil bo i landkommunerne?

- Det giver måske meget god mening, at når færre gerne vil bor her, skal der være færre huse. Så kan vi lige så godt starte med dem, der er i allerdårligst stand, siger Aleksander Myrhøj.

Aleksander Myrhøj er medlem af kommunens teknik- og miljøudvalg.
Aleksander Myrhøj er medlem af kommunens teknik- og miljøudvalg.

Ifølge politikeren koster det omkring 200.000 kroner af få væltet og ryddet op efter en faldefærdig ejendom – derfor er det også nødvendigt, at man fra statslig side bidrager, mener han.

- Det er ikke alle, der har hverken kræfterne eller overskuddet – og slet ikke det økonomiske – til at foretage en nedrivning, siger Aleksander Myrhøj.

Morten Østergaard

Morten Østergaard genopstiller ikke ved næste valg

Mia Brøgger

Ny overraskelse en gang i måneden: Mia er en af de første tilmeldte

lyntest Falck corona test

Falck åbner nyt testcenter: Flere er på vej

DorteMandrup_Aarhus_Strata_v1_Copyright by KVANT-1.jpg[5]

Markant byggeri på vej ved Aarhus Ø

Ilva Lars Larsen møbler møbelkæde kæde butik logo IDdesign

Store butikker skal sikre 250 kvadratmeter til hver kunde

img_0509.jpg

Efterskoleelever strejker: Stine vil have garanti for genåbning