Mobilmast opført ulovligt: Kommunen finder nu en smutvej

En række naboer vil have mobilmasten ud på marken og væk fra sommerhusområdet. De vandt første slag, men Norddjurs Kommune vil nu lovliggøre masten på anden vis.

Der er få, der betvivler behovet for mobilmasten ved Fjellerup Strand. 

Det er placeringen, en række naboer har fået galt i halsen. 

- Problemet er udsigten, siger Kurt Østergaard, mens han peger på den 42 meter høje mobilmast, der tårner op mellem sommerhusene. 

Kurt Østergaard kommer fra Skive, men fik sommerhuset her opført i 2013. Han bruger det både selv sammen med sin familie og til udlejning.
Kurt Østergaard kommer fra Skive, men fik sommerhuset her opført i 2013. Han bruger det både selv sammen med sin familie og til udlejning.

Den utilfredshed har han og en håndfuld andre naboer givet udtryk for flere gange.

- Jeg tænker, der er masser af landbrugsarealer tæt på, men hvor det ikke er midt i sommerhusområdet, siger han til TV2 ØSTJYLLAND. 

Placeringen var i høring, men behovet for masten overtrumfede kritikken, og nu er der mobildækning til både sommerhusgæster og beboere. 

Der er bare et problem. Den er ulovligt opført.

- Jeg klagede videre til Planklagenævnet for at få den ned, siger Kurt Østergaard.

Troede du virkelig, at de ville tage den ned?

- Den er ulovlig sat op. Og hvis en privat mand sætter noget ulovligt op, så er jeg næsten sikker på, at han skulle pille det ned igen.

Dispensation dømt ulovlig - ny lokalplan på vej

Sidste år dømte Planklagenævnet mobilmasten ulovlig. 

Hovedproblemet er, at kommunen godkendte den ved at dispensere for lokalplanen.

Det havde tidligere været praksis, men nævnet vurderer, at en mobilmast strider for meget imod lokalplanens intentioner om at skabe rammerne for et sommerhusområde. 

Derfor er masten ulovlig

- Det er meget ærgerligt, at de ændrer praksis midt i vores behandling af sagen, men det retter vi ind efter, og så gør vi den lovlig, siger Jens Meilvang (LA), der er formand for teknik- og miljøudvalget. 

Men nu er den ulovlig opført. Hvorfor ikke tage den ned eller flytte den?

- Der er behov for en mast i området. Det har vi hørt fra borgere og turister, og teleselskaberne kunne se, at det blev værre, hvis vi ikke fik en mast op, så vi prøver at imødekomme det behov, siger udvalgsformanden. 

Jens Meilvang

Er det rimeligt over for dem, som har klaget?

- Det er samme procedure, og de kan igen skrive høringssvar, men vi mener stadigvæk, at det er den rigtige placering, siger Jens Meilvang. 

Senest har en enig kommunalbestyrelse besluttet, at der skal laves en ny lokalplan for området, så masten kan blive gjort lovlig på den måde. 

Mobilmasten giver bedre dækning til et stort område ved Fjellerup Strand.
Mobilmasten giver bedre dækning til et stort område ved Fjellerup Strand.

- Føler mig lidt trådt på

Det har været en følelsesmæssig rutsjetur for Kurt Østergaard at følge sagen. 

Først var de imod placeringen, skuffede over opførelsen og så blev han virkelig glad, da han sammen med sin nabo vandt sagen i Planklagenævnet. 

Men nu er glæden vendt til skuffelse.

Ingen mast ved stranden i Grenaa

- Vi føler os lidt trådt på, siger han.

Men hvis den ikke skal stå i din baghave, hvor skal den så stå?

- Det har jeg ikke løsningen på, men jeg tænker, der er masser af landbrugsarealer tæt på, hvor den ikke vil stå lige midt i et sommerhusområde.

Forsker: - Det kan skabe utilfredshed

Grundlæggende kan det skabe utilfredshed med politikere og især en borgmester, hvis de ansvarlige ikke lytter til en dom som den fra Planklagenævnet.

- Det var nok det, som kostede den tidligere borgmester i Guldborgsund borgmesterposten efter en kæmpe sag om ulovlige sommerhuse, som han ville lovliggøre, forklarer kommunalforsker Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Roger Buch

I den sag dømte Planklagenævnet 10 luksus-sommerhuse ulovlige

Den daværende borgmester John Brædder fra Guldborgsundlisten ønskede at lovliggøre dem, mens valgets sejrherre og nye borgmester ønskede at rive dem ned

Dog siger Roger Buch, at sommerhusejere oftest står lidt svagere i en strid som den i Fjellerup.

- Sommerhusejere står dog nok generelt endnu svagere end andre borgere, fordi de som regel ikke har bopæl i kommunen og derfor ikke er vælgere, siger han. 

Fortsætter kampen

I Fjellerup har Kurt Østergaard ikke givet op endnu.

Udsigten fra Kurt Østergaads stue byder i dag på en 42 meter høj mobilmast.
Udsigten fra Kurt Østergaads stue byder i dag på en 42 meter høj mobilmast.

De er i alt fire sommerhusejere, som agter at kæmpe videre mod placeringen af mobilmasten - også selvom den allerede har stået der over et år. 

- Vi må se, hvilke muligheder vi får. Det kan ende med et søgsmål mod kommunen, slutter Kurt Østergaard.