Minister truer kommuner med straf for højere skat

Regering sænker bloktilskud ved højere kommuneskat, siger indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA)

Staten sænker bloktilskuddet, hvis kommunerne samlet hæver kommuneskatten.

Sådan lyder meldingen fra indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA), efter at borgmestre i kommuner som Odense, Kolding og Norddjurs har truet med at sætte skatten op.

quote Kommunerne har ingen undskyldning for at sætte skatterne op. Med den aftale, vi lavede med kommunerne i juni, er velfærden løftet med 1,7 milliarder kroner.

Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA), indenrigsminister

- Kommunerne har ingen undskyldning for at sætte skatterne op. Med den aftale, vi lavede med kommunerne i juni, er velfærden løftet med 1,7 milliarder kroner. Det er fuldt finansieret, siger Simon Emil Ammitzbøll-Bille i en skriftlig kommentar.

- Så hvis de gør alvor af truslerne, kommer vi til at straffe kommunerne, så bloktilskuddet sættes ned svarende til skattestigningen. For det er meget vigtigt for regeringen at undgå, at borgerne skal betale mere i skat.

Ikke skatteplyndrer af lyst

Udmeldingen kommer ikke som en overraskelse for borgmester i Norddjurs, Jan Petersen (S). Han har hele tiden regnet med sanktionen fra staten.

- Vi har budgetteret med sanktionen, så der er intet nyt i det her. Jeg er dog ærgerlig over den retorik, som ministeren bruger. Det, der blandt andet sker hos os, er et udtryk for, at der mangler udligning i Danmark, siger Jan Petersen til TV2 ØSTJYLLAND. 

Han forventer, at flere kommuner i de kommende år vil stå med samme udfordring som Norddjurs. 

- Vi er jo ikke skatteplyndrer af lyst, men af nød. Der er stor likviditet i kommunerne over et, men ikke alle steder oplever overskud, siger Jan Petersen. 

Sidste år satte kun fire kommuner skatten op. I år overvejer flere røde og blå kommuner at gå samme vej.

Bør sænke skatten i stedet

Men kommunerne bør hellere sænke skatten, mener indenrigsministeren.

- Det er der gunstige muligheder for. I aftalen om kommunernes økonomi har vi afsat en pulje, så kommunerne kan få tilskud til at sætte skatterne ned for 250 millioner kroner, siger Simon Emil Ammitzbøll-Bille.

- Jeg har også bemærket, at mange kommuner har kæmpe opsparinger.

quote Vi er jo ikke skatteplyndrer af lyst, men af nød. Der er stor likviditet i kommunerne over et, men ikke alle steder oplever overskud.

Jan Petersen (S), borgmester

Hvis staten straffer kommunerne ved at sænke bloktilskuddet, får nogle kommuner "frit lejde", fordi de før har sænket kommuneskatten. Staten straffer kommunerne med en kombination af kollektiv og individuel sænkning af bloktilskuddet.

Første år afregnes 75 procent af nedsættelsen med de kommuner, der har forhøjet skatten. Resten rammer alle kommuner som en kollektiv nedsættelse.

Fældede træer grenå

Mystik om fældede træer: - Jeg kan ikke erindre noget lignende, siger kommune-chef

coronavirus test

Skærpede retningslinjer for nære kontakter: Skal bremse mutation

Skærmbillede 2021-01-19 kl. 15.57.51

Østjysk efterskoleelev med opsang: Vi mister vigtige minder, men andre kan miste livet

øjenvipper

Randers-virksomhed ransaget: Ejer sigtet for bedrageri

Aabybro efterskole retouch

Sofus vil "spærres inde" på sin efterskole

befamle sexisme metoo

playByråd vil undgå sexisme: Disse regler gælder nu