Lukas er klar til at spise en krabbe for at redde havet
Danmarks Naturfredningsforening opfordrer til at fange og spise krabber - og det var unge krabbefangere i Bønnerup med på.
Red havet - spis en krabbe.
Nogenlunde sådan lyder budskabet fra Danmarks Naturfredningsforening i en pressemeddelelse. Strandkrabber er en del af den danske natur, men de senere år er antallet ifølge pressemeddelelsen eksploderet.
Krabbefiskeri er en yndet disciplin - særligt blandt den yngre del af det maritime publikum. Og har de egentligt overhovedet lyst til at spise en krabbe, det gode formål in mente?
Lørdag huserede den 11-årige krabbefanger Lukas Boje på havnen i Bønnerup. Og han er efterhånden en erfaren en af slagsen.
- Det er næsten en tradition, fordi jeg har fanget krabber ude hos min mormor, som bor på Fyn. Så har vi lavet krabberæs, fortæller Lukas Boje.
Vil gerne spise dem
Han var netop godt i gang med en omgang krabberæs, da TV2 ØSTJYLLANDs udsendte mødte ham på havnen i Bønnerup.
Og han kunne godt være frisk på at spise en krabbe, hvis det hjælper på de danske havbunde.
- Det kunne jeg måske godt. Jeg vil nok gerne prøve at spise en. Hvis den er ren, konstaterer den unge krabbefanger.
Selvom det kun var blevet til to fangede krabber - og en reje - denne lørdag, så lyder rekorden på et noget højere tal.
- Jeg har fanget op til 20-30 stykker på en dag.
Et andet sted på havnen var 9-årige Lucas Dars Malling fra Grenaa også i gang med den ædle kunst at fange krabber.
- Det er første gang i år, jeg fanger krabber, men jeg har prøvet det før, fortæller han.
Krabbesuppe opskrift
Danmarks Naturfredningsforening giver også et bud på, hvordan man kan tilberede krabberne, så de bliver til en lækker suppe.
Til den skal man bruge følgende:
- 5-10 krabber
- Grøntsager f.eks. porrer, løg, gulerødder, kartofler, hvidløg
- Olie
- Grøntsagsbouillon (terning)
- Fløde
- Vand
- Salt og peber
- Paprika
- To gryder
- Lille si eller viskestykke
- Hammer
- Skærebræt
- Grydeske
Sådan gør man:
- Kog vand i en gryde.
- Halver krabberne med en køkkenkniv, så de dør med det samme, og kom dem i gryden.
- Lad krabberne ligge i vandet i et stykke tid, inden I tager dem op.
- Kasser vandet, som krabberne er blevet kogt i.
- Læg krabberne på et spækbræt.
- Slå krabberne i stykker med hammeren.
- Kom krabbestykkerne i en gryde med en lille smule vand.
- Lad vandet simre i ca. 15 min.
- Si krabbestykkerne fra vandet. Brug en si, eller et viskestykke. Vandet skal I gemme, det er jeres krabbefond.
- Skær grøntsagerne i stykker og kom dem i en anden gryde.
- Svits grøntsagerne i lidt olie.
- Tilsæt krabbefonden sammen med fløde, krydderier og grøntsagsbouillon.
- Tilsæt ekstra vand alt efter, hvor meget suppe I skal bruge, og hvor tynd I vil have den.
Kilde: Naturfamilier.dk
Og han har - i modsætning til sin 11-årige navnebror - før prøvet at fortære krabbe.
- Jeg har prøvet at spise krabbesuppe. Det kan jeg godt lide.
Kunne du finde på at tage en med hjem og spise den?
- Jeg tror ikke, at jeg må. Men hvis jeg måtte, så ville jeg gøre det.
Ond cirkel i havet
Lukas Boje er også helt med på at hjælpe de danske have ved at fange krabber. Og han har en idé.
- Jeg tror godt, vi kan lave en gruppe på fem-seks stykker, som tager ud og fanger krabber. Og spiser dem. Hvis vi tør.
Selvom der måske skal en anelse mere til, så har lidt også ret, og selvom strandkrabberne er en naturlig del af den danske havnatur, så er det stigende antal ifølge Danmarks Naturfredningsforening et symptom på en skidt udvikling.
- De mange krabber er et symptom på, at vi har mistet mange af de fiskebestande, der ellers ville have spist krabberne. Det stigende antal strandkrabber skaber en ond cirkel i havet, siger Aimi Hamber, havbiolog i Danmarks Naturfredningsforening.
Ud over at spise den føde, som andre bunddyr og fisk skulle leve af, kan strandkrabberne nemlig også ødelægge de undersøiske ålegræsmarker, når de graver rødderne op i jagten på føde - og netop ålegræsset er vigtigt for miljø og klima, fordi det optager og binder kvælstof og CO2 i havbunden, lyder det i pressemeddelelsen.