Lokal købmand stopper: Men kun få melder sig til at overtage biksen

Købmanden i Gjerrild stopper, og en afløser skal findes. Men det er ikke en nem opgave, selvom butikken betyder alt for området

01:53

TV2 ØSTJYLLAND har i dag, mandag, været på besøg i Gjerrild for at høre, hvor meget den lokale købmand betyder for området.

De små lokalsamfund bløder, hvis byernes midtpunkt - købmanden - forsvinder. Og netop dét kan de risikere i Gjerrild i Norddjurs, hvor den nuværende købmand snart stopper.

Læs også Lokale om nedbrændt kro: - Den har en kæmpe betydning for byen

- Situationen er, at jeg stopper den 30. juni, og så skal vi have fundet en ny købmand. Det vigtigste for mig og byen er, at der kommer en købmand, der vil drive butikken videre, siger Bit Carstensen, der er købmand i Gjerrild.

Købmanden i Gjerrild er byens nerve. Det er samlingspunktet.

Stinne Thorup Bæk, formand, købmandsforeningen, Gjerrild

For lokalområdet og dens borgere er det nemlig vigtigt, at købmanden ikke forsvinder.

- Købmanden i Gjerrild er byens nerve. Det er samlingspunktet. Det er her, det sker, hvor man får en snak over disken, og hvor der altid er god stemning. Og det håber vi, at vi kan bibeholde, siger Stinne Thorup Bæk, der er formand for Gjerrilds købmandsforening.

Læs også Nu åbner byen i byen - Randers får landsby for ældre med demens

Byens nerve og samlingspunkt

Også de lokale bakker op om, at købmanden er uundværlig for området.

Købmanden betyder alt. Det betyder, at byen er levende, og at der kommer mennesker udefra.

Lone Jensen, borger, Gjerrild

- Købmanden betyder alt. Det betyder, at byen er levende, og at der kommer mennesker udefra. Men også, at vi har et lokalt sted, vi kan hente vores varer, siger Lone Jensen, der er beboer i Gjerrild, og som ofte handler både stort og småt ind hos købmanden.

Læs også Årets Landsby: By med egen festival og whisky-destilleri er storfavorit

Hun fortæller også, at hun nogle gange kommer forbi fire gange om dagen, hvis hun lige har glemt et eller andet.

Den betyder virkelig meget - især for os på efterskolen. Vi har ikke et andet sted at gå hen.

Benjamin Kristensen, efterskoleelev, Gjerrild

Byen rummer blandt andet både en friskole og en efterskole, og også her er butikken en vigtig del af hverdagen.

- Den betyder virkelig meget - især for os på efterskolen. Vi har ikke et andet sted at gå hen, siger Benjamin Kristensen, der er efterskoleelev.

Men hvem melder sig?

Butikken har nogle få interesserede til jobbet som købmand, men selvom butikken er vigtig for området og de lokale, så står folk ikke ligefrem i kø for at overtage den snart ledige stilling.

Det vigtigste for mig og byen er, at der kommer en købmand, der vil drive butikken videre.

Bit Carstensen, købmand, Gjerrild

- De lokale har jo også deres, så det er jo ikke alle, der lige går med en købmandsdrøm i maven, siger Stinne Thorup Bæk, formand for købmandsforeningen.

Hun håber på, at de kan finde en købmand, der kender lidt til området og som ved, hvad det handler om. Men alt i alt håber hun på, at butikken blot kan drives videre, så de stadig har købmanden i den gamle ånd de næste mange år.

Læs også Lokale ildsjæle redder kro: Det har skabt sammenhold i byen

Butikken har faktisk oplevet en fremgang, men alligevel er der et ønske om, at folk skal være endnu bedre til at støtte.

De lokale har jo også deres, så det er jo ikke alle, der lige går med en købmandsdrøm i maven.

Stinne Thorup Bæk, formand, købmandsforeningen, Gjerrild

- Dét at lægge mellem 5 og 20 kroner mere per gang, man handler, det gør, at det også bliver en sund forretning - også for købmanden. Hvis man virkelig gerne vil bevare den, så skal man lige tænke på, om man kan gøre en forskel. For de fem til tyve kroner er ikke mere, end man bruger på mange andre ting, siger Bit Carstensen, der er nuværende købmand i Gjerrild.