Læger har reddet 'fallitbo': I dag får de gylden skalpel som tak

Det er lykkes tre læger at vende udviklingen i udsat område

Jannik Falhof (tv.), Hans Christian Kjeldsen og Mogens Vestergaard (th.) er gamle studiekammerater, og de har alle sagt farvel til en højere løn i Aarhus. Foto: Lægefællesskabet

Mandag modtager tre læger i Grenaa 'Den Gyldne Skalpel', der er en initiativpris fra Dansk Medicin.

De tre læger valgte for tre år siden at opsige deres stillinger i Aarhus, rykke deres personlige teltpæle op og flytte til Grenaa for at etablere et lægehus.

Det blev til Lægefællesskabet, og der var hårdt brug for de tre læger, Mogens Vestergaard, Jannik Falhof og Hans Christian Kjeldsen, i Grenaa.

Læs også Tendens: Der bliver længere mellem lægerne

- Det var et område, der var stærkt truet af lægemangel, fordi mange dygtige læger var ved at være at pensionsmodne. De har været et mønstereksempel på, at det kan lykkes at vende udviklingen, siger professor i almen medicin på Aarhus Universitet Frede Olesen til TV2 ØSTJYLLAND.

Lægefællesskabet i Grenaa betjener nu 6.750 borgere fordelt på fire ydernumre.

Det er første gang, at 'Den Gyldne Skalpel' bliver givet til en almen praksis.

- Borgerne her er udfordrede på indkomst, sygdom og dødelighed, så der er flere problemer, og som læge er det sjovere at møde de ubekymrede syge end de bekymrede raske, siger Jannik Falhof.

02:32

VIDEO: Når patienterne bestiller tid i lægehuset i Grenaa, bliver de i første omgang tilset af en sygeplejerske. Her er det sygeplejerske Brit Inge Vohnsen, der tilser en patient. Indslaget er fra 7. december 2018.

Luk video

Fleksibilitet og arbejdsglæde

Lægehuset i Grenaa skiller sig blandt andet ud ved, at ingen af de tre læger arbejder mere end tre dage om ugen, og at patienter får tid samme dag, de kontakter lægehuset. 

Læs også Lægestuderende demonstrerer på cykel: Staten vil fjerne transportpenge

De få arbejdsdage skyldes, at det lykkes at skabe et fleksibelt arbejdsmiljø for klinikkens ansatte. Det skaber arbejdsglæde og rum til andre aktiviteter, mener de tre læger. 

- Det er et faktum, at vi er pressede på lægemangel, så vi er nødt til at gøre noget andet, og vi er nødt til at organisere os på en måde, så vi ikke brænder ud, siger Mogens Vestergaard.

Håber at inspirere andre

Mogens Vestergaard, Jannik Falhof og Hans Christian Kjeldsen er gamle studiekammerater, og de har alle sagt farvel til en højere løn i Aarhus.

- Det er lægegerningen, når den er bedst, at man ser mulighederne for at gå ind og arbejde i et udsat område, hvor der er mange patienter med kroniske sygdomme, siger Frede Olesen til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter: 

Læs også Ung læge blev skræmt væk fra psykiatrien: Nu tror hun på bedre vilkår

- Der har været et rigtig godt samarbejde med regionen om at udnytte det gamle Grenaa Sygehus og dermed skaffe nogle ideelle lokalevilkår.

I Lægefællesskabet i Grenaa håber man på, at deres praksis og deres lyst til at gøre en forskel i et område med mangel på læger vil lokke nogle af de yngre læger på sygehusene ud fra de større byer.

Som læge er det sjovere at møde de ubekymrede syge end de bekymrede raske.

Jannik Falhof, læge

Lægefællesskabet vinder blandt 'Den Gyldne Skalpe', for lægehuset har introduceret en supervisionsmodel, hvor en af klinikkens erfarne læger dagligt har supervisionsdag. Da sygeplejerske og supervisor håndterer mange enklere problemstillinger, har de øvrige læger i klinikken mere tid til håndtering af de komplekse og multisyge patienter.

En del af Lægefællesskabets koncept er, at patienter ikke nødvendigvis møder en læge som det første. Dels vil lægerne bruge mest tid på de patienter, der er mest syge, og dels bliver patienterne tilset af to fagpersoner ved mange konsultationer.

Læs også Nye akutlægebiler klar til at rykke ud: Sådan er de indrettet