Kuk i kompasset: Frysende stork set i Østjylland

En vild stork har mistet orienteringen og er bl.a. set i Østjylland samt på Anholt. Hvis den skal overleve, er det nødvendigt, at folk stiller mad frem til den, vurderer ekspert

Det er øjensynligt gået helt galt med det indvendige kompas hos en vild stork.

I stedet for at holde vinter sydpå som andre trækfugle frister den lige nu en tilværelse i Danmark, hvor temperaturerne er alt andet end tropiske.

Storken er blandt andet blevet set på kattegatøen Anholt. Den store fugl har også været en tur forbi fastlands-Østjylland, ligesom den er blevet spottet i blandt andet Nordjylland. Lige nu befinder den sig i nærheden af Kalundborg på Sjælland.

Hos foreningen Storkene.dk har man holdt øje med fuglens færden, og formand Jess Frederiksen kalder situationen højst besynderlig.

- Vi ser nogle gange, at storke fra storkefarme har problemer med at trække. Men det her er en stork fra Østeuropa, som har helt vildt oprindelse, og det er meget usædvanligt. Det er ikke noget, vi normalt ser. Der er gået et eller andet galt, siger han til Ritzau.

Fire meter lang og 400 kilo tung haj fanget ved Anholt

- Det er usædvanligt, at den har overlevet indtil nu. Men det skyldes også, at vejret har været meget mildt, lyder det fra formanden.

Det er højst sandsynligt storkens retningssans, der har svigtet, vurderer Jess Frederiksen.

- Den har simpelthen taget en forkert retning. Vi har set den cirkulere rundt i hele Danmark - den har været på Anholt, i Nordjylland, Østjylland, Fyn og Sjælland - den har været mange steder. Der er gået kuk i navigationssystemet.

Kan klare vinteren - hvis den får mad

Den vildfarne stork skal nu håbe på, at folk stiller foder eller mad frem til den, så den kan komme igennem vinteren i Danmark.

I så fald kan den sagtens klare den kolde tid, forudser Jess Frederiksen.

Beredskab vil hjælpe østjysk stork gennem vinteren

- Hvis bare den får mad nok, så er der ingen forskel på en stork og en måge. Hvis den får næring og energi, så kan den sagtens holde kulden ud, siger han.

Langt de fleste storke befinder sig i øjeblikket i Afrika eller på Den Iberiske Halvø, men det er for sent for storken i Kalundborg at komme af sted, lyder det fra Jess Frederiksen.

- Hvis den skal trække ned et sted, hvor der er mad, så skal den ned syd for alperne, og så langt kan den ikke trække nu, hvor der er sne mange steder i Europa, påpeger han.

Grenaa-Anholt Færgefart

play Skibet er ladet med vacciner: Lige nu får øboere stikket

130220_roegfri_psyk.jpg

Psykiatri Listen ude af regionsrådet: Eks-formand er ærgerlig

Lilleøre Hurtigfærge

Fra Kina til Aarhus: Ny Samsøfærge er på vej

Køreskole

Køre- og teoriprøver er indstillet frem til 7. februar

domstol retten byretten Randers pædofilisag 2

Børnemishandlers navn delt tusindvis af gange - politiet advarer

Vaccine

Organisation vil have restaurantbesøg tilladt for særlige grupper allerede om tre uger