Kort: Her har unge de mest usunde sexvaner i Østjylland

Det er bekymrende, at der er så store forskelle i kommunerne, lyder det fra Sex og Samfund om ny undersøgelse

En ny undersøgelsen fra Sex & Samfund kortlægger den seksuelle sundhed og trivsel for unge under 20 år. Foto: Bardur Eklund - Scanpix

Ubeskyttet sex, flere sexpartnere, tidlig seksuel debut og flere provokerede aborter.

Det er nogle af de faktorer, der kendetegner de unge i Norddjurs Kommune, og kommunen indtager en kedelig bundplacering, når det gælder unges seksuelle sundhed i Østjylland.

Det viser en kortlægning af unges seksuelle sundhed, som VIVE har foretaget for Sex og Samfund.

02:26

VIDEO: Hør, hvad de unge på Grenaa Gymnasium i Norddjurs siger til, at de i følge undersøgelsen har de mest usunde sexvaner. 

Luk video

Undersøgelsen viser blandt andet, at unge med lav seksuel sundhed typisk bor i kommuner, hvor de unge også lever med lidt vanskeligere sociale og økonomiske vilkår.

- Norddjurs er netop en kommune, hvor der er relativt mange unge, der er flyttet tidligt hjemmefra, og relativt mange unge med skilte forældre, siger Karen Margrethe Dahl, der er analytiker hos VIVE, til TV2 ØSTJYLLAND. 

Hun påpeger, at man sandsynligvis også skal se på andre forhold end de sociale og økonomiske, når det gælder unges seksuelle sundhed. 

Læs også Ny undersøgelse: Randrusianerne drikker og ryger mindre

Kommuner skal være bedre til at forebygge

Undersøgelsen bekræfter, at den generelle ulighed i sundhed også gælder for seksuel sundhed, lyder det fra Bjarne B. Christensen, der er generalsekretær i Sex og Samfund.

I februar viste tal fra Danmarks Statistisk, at borgerne i Norddjurs Kommune har den korteste levetid i Østjylland.

Bjarne B. Christensen mener, at alle kommuner kan bruge den nye undersøgelse til at sætte ind i forhold til seksuel sundhed.

02:14

Interview med Bjarne B. Christensen, der er generalsekretær i Sex og Samfund.

Luk video

- Det, der er bekymrende, er, at der er så store forskelle i kommunerne, som vi ikke gør tilstrækkeligt for at forebygge. Der skal ikke være så stor forskel på, om man som ung modtager ordentligt forebyggende arbejde, og om man får uønskede graviditeter og sexsygdomme, siger han til TV2 ØSTJYLLAND, og fortsætter:

- Vi skal kigge på de her tal i den konkrete, kommunale kontekst og se på, hvor der er nogle problemer.

Klassens duks i forhold til seksuel sundhed i Østjylland er Skanderborg Kommune.

Her kan du se, hvordan det ser ud med de unges seksuelle sundhed i landets kommuner: