Klokkespil til minde om fred

Soldater holdt jule-våbenhvile for 100 år siden

02:57

1 af 2

Den 24. december vil kirkeklokkerne bimle verden over. Det sker ikke kun for at markere denne jul, men også julen for præcis 100 år siden.

Juleaften i 1914 skete der nemlig noget særligt nær den belgiske by Ypres.

Midt i første verdenskrig, hvor de tyske, franske og engelske tropper kæmpede, udbrød der pludselig spontan julefred.

I stedet for at ligge i skyttegravene og skyde på hinanden, begyndte soldaterne at synge julesalmen "Silent night" eller "Stille nacht", som på dansk bedst kendes under titlen "Glade jul".

Netop denne begivenhed bliver i år markeret verden over, hvor alle verdens 600 klokkespil er blevet opfordret til at spille julesangen.

I Grenaa er klokkenist Per Rasmus Møller ved Dronning Ingrids Klokkespil i færd med at varme op til jubilæet.

- Det, at man så altså dagen efter er dødsfjender og kæmper på liv og død, synes jeg jo, fortæller om nogle menneskelige egenskaber, som går ud over krig og fred, siger han til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Dagen efter våbnehvilen spillede soldaterne angiveligt også fodbold mod hinanden, inden de igen gik i kamp.

I Grenaa tror Per Rasmus Møller ikke, at der er mange, der vil høre hans klokkespil, som vil lyde gennem byen klokken 22.30 juleaften:

- På den anden side kan det vel ikke udelukkes, at der er en eller anden, som skal gå ud og gå en lille tur for at synke juleanden, så der måske er nogen, der lægger vejen her forbi.

Supermarkedkædens Sainbury's har lavet en tre minutter lang reklamefilm, som rekonstruerer hele forløbet juleaften 2014.

Du kan se reklamefilmen nedenunder:

Øverst på siden kan du også se et tv-indslag med klokkenist Per Rasmus Møller, hvor han gør klar til at spille "Glade jul".